Vino i hrana
Vino i hrana / 04/25/2016 / 1396
Kada pričamo o modernoj francuskoj kuhinji, alfa i omega je Žoel Robušon. Neki bi ga nazvali i kolekcionarem Mišelinovih zvezdica s obzirom na činjenicu da restorani koje je otvorio širom sveta imaju ukupno 28 zvezdica. Spisak gastronomskih prestonica u kojima je Robušon otvorio svoje ambasade (restorane) je impresivan: Tokio, Hong Kong, Las Vegas, Pariz, Monako, Njujork i ... Bordo. Organizatori Millesima Blog Award takmičenja su smatrali da bi se zvezde blogerskog sveta lepo snašle sa zvezdicama u gastronomiji, tako da smo imali priliku da uronimo u magični kulinarski svet restorana La Grande Maison koji je Žoel Robušon otvorio u Bordou i već 10 meseci nakon otvaranja dobio dve Mišelinove zvezdice. Kroz masivnu kapiju stižemo u dvorište restorana koje samo po sebi oduzima dah: masline stare preko 600 godina (iz pouzdanih izvora sam saznao da su kupljene u Španiji i specijalnim kontejnerima prenete u Bordo), skulpture u parku i osoblje restorana koje nas je srdačno sačekalo na stepenicama palate La Grande Maison. Pažnju mi je na tren odvukao parkirani tesla automobil i nisam mogao a da ne podsetim ostale saputnike da je Nikola Tesla bio Srbin (malo lokal-patriotizma nije na odmet pre ručka da otvori apetit).
Potom smo zauzeli svoja mesta u restoranu u iščekivanju spektakla. I bez hrane, sto više liči na neko umetničko delo, pri čemu je svaki tanjir unikatno umetničko delo jedne umetnice iz Francuske koja se bavi keramikom.
A onda krećemo u gastronomsku avanturu kroz jelovnik koji je osmislio Žoel Robušon, a za nas spremio šef Tomonori Danzaki.
Što se tiče vinske karte, namera je bila da se gostima restorana ponudi vinska karta kakvu neće moći da nađu nigde drugde u svetu jer se na njoj nalazi 259 vina u totalu iz Bordoa uključujući sve Grands Crus Classés. Teško da ćete u nekom drugom restoranu naći takav izbor. A pored toga, i najbolja vina Burgundije, Rone i Alzasa. A kao potvrda umetnosti u tanjiru i na stolu, vino se služi u karafu i čašama od Baccarat kristala. Teško je opisati svu eksploziju ukusa i boja koja je usledila. Zato je najbolje da u slici nagovestim delić gastronomskog maratona kroz koji nas je poveo šef Danzaki. A kao nagoveštaj gastronomskog teatra, konobar je prišao našem stolu sa kolicima na kojima se nalazila selekcija hleba i puter.
1. Slana zanimacija dok ne stigne predjelo: hrskava kinoa i pikantni majonez
2. Jaje punjeno krabom i kavijarom iz Akvitanije i zlatnim listićima
3. Cvekla sa granny smith jabukom i avokadom, gorka salata i sorbe od zelenog senfa
4. Gambori u infuziji od morskih algi i plava tuna sa đumbirom
5. Riba Svetog Petra (riba kovač) sa šiso tempurom, rižoto sa mastilom od sipe
6. Prijateljski gest: Poklon od šefa Danzakija ... izlet van jelovnika i inspiracija na licu mesta
7. Mlada pačetina i foie gras, prženi korijander sa bagremovim medom
8. Kremasti desert od marakuje, ledeni rum i egzotični ukusi
9. i za kraj... kafa uz sitne kolače
Kolica sa kolačima na sreću nisu dugo držali u našoj blizini...
A ovo zadovoljstvo ne bi bilo kompletno bez čašice armanjaka na kraju... A i vreme je bilo da se zahvalimo šefu Tomonori Danzakiju.
Mišelinove zvezdice još nisu stigle na naše prostore... I bar kod nas u Srbiji verovatno neće u neko dogledno vreme (mada se čuju glasine da će uskoro jedan restoran u Hrvatskoj ući u to prestižno društvo). Ali svakako restoran koji se nađe u tom privilegovanom društvu nudi celokupni doživljaj i hranu podjednako za stomak i dušu.
_____________________________________________________________________ Šta je Millesima? – Počev od 1983. godine, Millésima predstavlja jednog od vodećih evropskih trgovaca vinima vrhunskog kvaliteta i en primeur vinima. U podrumu ove kompanije se čuva vise od 2.500.000 boca vina iz najboljih berbi iz Bordoa, Burgundije, doline Rone, Alzasa, Šampanje… Tokom poslednjih 20 godina, Millesima je isporučila vina na adrese vise od 70.000 klijenata širom sveta. http://www.millesima-usa.com/?cm_mmc=blogger-_-branded-_-banner-_-blog+awards
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GRAŠAC UZ KOREJSKI KKANPUNGGI
PROČITAJ VIŠE
ORGANSKI SPOJ VINA I ČOKOLADE
PROČITAJ VIŠE
PROKUPAC 2017 AMBELOS I HUNKAR BEGENDI
PROČITAJ VIŠE
ZVEZDE NA TANJIRU - MILLESIMA BLOG AWARD 2016
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016