Aktuelno
Aktuelno / 09/28/2018 / 1784
Nedeljno jutro. Nakon prave domaće kafe, idem da se nađem sa Borom, Župljaninom koji se nakon pet godina rada u vinariji Dveri Pax u Sloveniji vratio u Župu da podigne na noge stare vinograde prokupca na brdu Kusak. Upravo tamo planiramo da odemo kako bih obišao te stare čokote.
Put nas vodi prvo do poljane Lukarevina. Kod nas su pimnice u Negotinskoj krajini već privukle turiste koji najčešće odlaze tamo da bi se upoznali sa negotinskim vinima. I Župa ima svoju verziju tradicionalnih vinskih naselja iz XIX veka. Nazivaju se poljane, i nažalost još uvek čekaju svoju punu afirmaciju. No, izgleda da se bolja vremena i njima smeše... Poljana Lukarevina u blizini manastira Drenča je zaštićeno kulturno dobro. Prvo je jedna od kuća u kompleksu restaurirana da bi u njoj započela novi život vinarija Rakićević. Sada na red dolazi i kuća koju će renovirati i urediti za turiste vinarija Vujić.
Bora sa puno optimizma priča o budućim planovima. Iskustvo iz Slovenije i Austrije koje nosi sa sobom, kao i lekcije iz vinskog turizma koje iz Švajcarske nosi vlasnik vinarije Dejan Vujić, svakako će pomoći da se u godinama koje slede poljani udahne novi život.Poljana Lukarevina je sa svih strana okružena vinogradima. Na južnoj strani, na suncem okupanoj padini, nalazi se stari vinograd prokupca. Vinarija Vujić koristi grožđe iz tog vinograda i od njega nastaje vino Gmitar, koje je dobilo ime po predaku koji je davne 1905. godine posadio taj vinograd. Uzgojni oblik u vinogradu je župski kondir, žbunasti način sadnje u prošlosti uobičajen širom mediteranskog pojasa. Što se tiče zemljišta, Župu karakterišu aluvijalni nanosi na dnu kotline i kao što možemo videti na primeru vinograda na brdu Kusak, posno zemljište sa dosta kamenih aglomerata na padinama brda. Pojedini čokoti u vinogradu koji više nisu davali svoj biološki optimum su vađeni i na njihovo mesto su posađeni novi čokoti. Sadni materijal je uvek uziman iz samog vinograda tako da je u potpunosti očuvan genetski identitet vinograda.
Vinarija Vujić insistira na očuvanju odlika podneblja i vinograda u vinu, tako da ne koriste selekcionisane kvasce. Vlasnik vinarije Dejan mi je nekoliko puta napomenuo da želi da u vinu pokaže upravo bogatstvo tog vinograda i da ljubitelji vina dok probaju vino Gmitar pođu na putovanje župskim vremeplovom kroz decenije koje pamti ovaj stari vinograd.
(28.09.2018.)
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016