Aktuelno

Aktuelno / 01/24/2022 / 1120

ŽOSMEJER: BIODINAMIKA I TEROAR

Čuveni francuski slikar Anri Matis je u svom pismu upućenom piscu Andreu Ruveiru 1947. godine napisao "Ovom čašom nazdravljam tebi svaki dan sa svežim mirisnim alzaškim vinom. Baš šteta što nisi ovde." E, pa da ne bih prošao kao Ruveir, odlučio sam da svoj boravak u Alzasu posvetim delimično i alzaškim vinima.

Alzas se teško može rečima opisati... Neprekidno se pred vama ukrštaju francuska i nemačka kultura, u svakom aspektu života, a pritom nastaje jedinstven alzaški identitet. Miris sveže ispečenih kroasana i tart flambe koji se širi kroz seoske ulice, nizovi tradicionalnih kuća koje vas vraćaju u srednji vek i kreiraju posebnu atmosferu, naročito tokom božićnih praznika kad na prozorima zasijaju adventske sveće i ukrasi. Nepregledni proplanci oko sela pokriveni vinogradima, a brzo se čovek navikne i na lokalni običaj da se uz doručak posluži čaša penušavca (cremant d'alsace) i na taj način započne dan.

Vinarija Žosmejer se nalazi u selu Vincenhajm kod Kolmara. U neposrednoj blizini centra sela, širom otvorena kapija otkriva prostrano dvorište okruženo kućama u kojima se nalazi i vinarija.

Stižem u vinariju na vreme i u dvorištu me dočekuje Izabel sa razdraganim osmehom. Izabel i njena sestra Selin su vlasnice vinarije Žosmejer. Iako vinarija obrađuje 27 hektara vinograda podeljenih na 80 parcela, Izabel i Selin uspevaju da vode vinariju sa timom od 5 ljudi u vinogradima i 2 ljudi u podrumu. Zajedno sa administracijom i prodajom, tim vinarije Žosmejer čini 12 osoba. Selin je zadužena za papirologiju, prodaju, izvoz, administraciju i finansije, dok Izabel kao enolog provodi svo vreme u podrumu i vinogradima.

Vina iz vinarije Žosmejer zasigurno spadaju među najuzbudljivija vina iz Alzasa. Stilski, Izabel teži suvim vinima, sortno definisanim i preciznim, sa naglašenim fokusom na teroar. Svakako su i dobar promoter Alzasa jer se 45% godišnje proizvodnje proda u Francuskoj, uglavnom po restoranima, dok 55% vina ide u izvoz.

Porodični biznis sa vinom datira još iz 1854. godine, kada je Alojz Mejer pokrenuo posao prodaje vina i restoran u blizini današnje vinarije. S obzirom da je prezime Mejer prilično zastupljeno u Alzasu, 1963. godine je Iber Mejer dodao prezimenu početna slova imena svog oca Žozefa te je tako nastao brend Žosmejer.

Izabel sa ponosom ističe da je najbitniji trenutak u razvoju vinarije bio kada je njen otac 1995. godine odlučio da uvede biodinamičke prakse u vinogradima. Četiri godine je to krio od komšija i drugih vinara u strahu da će biti izvrgnut ruglu. U to vreme biodinamička proizvodnja vina još nije dosegla reputaciju kakvu danas ima.

Josmeyer Le Kottabe Riesling 2020

Izabelin otac je našao inspiraciju za ovo vino Le Kottabe u plesu iz antičke Grčke. Divna delikatna impresija na nosu, žuto voće, citrusi, mandarina. Zaokruženo i bogato na nepcima, svaki gutljaj vina ostavlja punoću i jasno izražen trag zrelog žutog voća, kruške, dunje, jabuke, žute šljive. Mineralnost u završnici. Grožđe za ovo vino potiče od vinograda u ravnici, a pošto je te godine bilo dosta botritisa, odbacili su znatan deo roda pa je za vino iskorišćeno samo najbolje grožđe.  91/100

Josmeyer Les Pierrets Riesling 2016

Rizling iz starih vinograda starih oko 60 godina sa dve parcele u ravnici i na padini (severna strana, krečnjak). Godina 2016. se pokazala dobro za rizling. Vino koje sigurno može da odležava bar 15 godina. U čaši neprestano evoluira, na početku pomalo stidljivo, međutim kako protiče vreme, sve više dolazi do izražaja mineralnost upotpunjena notama citrusa, petroleja, zrelog žutog voća. Dug, impresivan slan trag na nepcima. Perzistentne fine kiseline daju uzbudljivu živost u završnici.

93/100

Nastavljamo degustaciju rizlinga... Vina iz vinarije Žosmejer su suštinski suva, puna hrskave svežine i prvenstveno fokusirana na teroar. Toliko varijacija na temu rizlinga. Tipovi zemljišta, pažljivo birani položaji. Imam utisak da su za Izabel i njenu filozofiju vinarstva podjednako važni biodinamika i mikrolokacija.

Josmeyer Riesling Grand Cru Hengst 2016

Hengst je jedna od Grand Cru pozicija u Alzasu, u ataru sela Vincenhajm. Na alzaškom dijalektu, "hengst" znači "pastuv". Možda to na najbolji način oslikava snagu i karakter vina koja dolaze sa ovih položaja. Oko 30 proizvođača poseduje vinograde na tom položaju. Od sortimenta, na ovim položajima se mogu naći traminac, pino blan, rizling, a sve više se sadi i pino noar.

Vino poseduje koncentraciju i kompleksnost kakvu imaju vina sa Grand Cru položaja, ali je ujedno zadržalo mekoću i eleganciju. Aromatika rizlinga, ali sa nagoveštajem prezrelog tropskog voća. Slojevito, puno telo. Duga, bogata završnica koja ostavlja upečatljiv mineralni trag.

93/100

Josmeyer Grand Cru Hengst Samain 2014

Samain je naziv drevnog keltskog festivala kojim se obeležava kraj berbe i početak tamnog zimskog doba. Vinu treba vremena u čaši da se otvori. Dominira naglašena mineralnost i slan trag na nepcima. Arome zrelog žutog voća, dunje, kruške, žute jabuke, petrolejske note. Po karakteru i čvrstoj strukturi me vino podseća na furminte iz srpske vinarije Sagmajster.

94/100

Josmeyer Icare Pinot Gris 2018

Blaga kremasta impresija, arome vinogradarske breskve, jabuke, začinska nota, citrusna svežina. Vibrantno, a opet zaokruženo, koncentrovano... Mineralnost koja se dugo zadržava na nepcima.

89/100

Josmeyer Le Fromenteau Pinot Gris 2017

Zrelo žuto i belo koštičavo voće, topla, zaokružena impresija na nepcima. Odlične kiseline. Vino izuzetno dopadljivo. Opet snažan trag slane mineralnosti.

90/100

Josmeyer Les Folastries Gewurztraminer 2017

Suvo vino, raskošne arome tropskog voća, dinje, ličija, korijandera,  kardamona u začinskoj završnici. Bez visokih alkohola, bez gorčine.

91/100

Dok obilazimo vinski podrum, Izabel naglašava da su velike bačve u podrumu najveći kapital vinarije i da se brižljivo stara o njima. Koliko pažnje im se posvećuje vidi se i po tome što je svaku bačvu lično Izabela oslikala i na taj način vizuelno povezala svoju vinsku filozofiju i karakter vina koje odležava u bačvama, a onda od toga napravila umetnost u boci.

 

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN PROČITAJ VIŠE


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade