Aktuelno
Aktuelno / 11/25/2020 / 1276
U prodavnici vina ste i stojite zbunjeno ispred police na kojoj su poređani nepregledni nizovi boca sa etiketama italijanskih vina. Delujete zbunjeno jer pokušavate da shvatite ispod koje etikete se krije vino koje biste voleli da probate.
Na sreću, na etiketama vina postoje određene informacije koje vam svakako mogu pomoći da razumete kakvo vino se krije u boci.
Italijani će vam na tri različita načina reći kakvo vino je u boci. Ta informacija je uvek dobro istaknuta, obično pri vrhu ili u centru etikete. Na etiketi može da bude naglašena oblast u kojoj je vino nastalo (npr. Barbaresco, Chianti, itd), sorta vinove loze (npr. Sangiovese, Pinot Grigio), komercijalno ime/brend vina (npr. Tignanello) ili konkretan vinograd/vinogradarski položaj (npr. Vigna Rionda, Montestefano). Često se na etiketi nalazi kombinacija ovih informacija kako biste bolje razumeli kakvo je vino ispred vas.
Ponekad korišćenje naziva brenda/komercijalnog imena može ukazivati da je vino napravljeno izvan strogih okvira regulative pojedinih apelacija. Takođe, naziv sorte ponekad može da obuhvati i lokaciju npr. Montepulciano d'Abruzzo, Barbera d'Alba, itd.
Klasifikacija vina je uvek jasno istaknuta. Kategorije su sledeće:
Geografska oblast u kojoj je vino nastalo se nalazi na etiketi ili u okviru samog imena ili iznad oznake klasifikacije vina. U nazivu proizvođača se mogu javiti sledeći termini: tenuta (imanje, vinarija), castello (zamak, slično kao chateau u Francuskoj), cantina (vinarija), poggio (brdo), vignetto/vigna (vinograd), fattoria (farma) i produttori (proizvođači).
Na etiketi moraju uvek biti jasno istaknuti zapremina boce i sadržaj alkohola. Isticanje godine berbe zabranjeno je na stonim vinima, a obavezno na svim ostalim.
Pojam Riserva znači da je vino odležavalo duže nego standardna vina propisana pravilima apelacije. Ponekad se na etiketi mogu naći i pojmovi Superiore i Classico. Superiore znači da je kvalitet grožđa od kog je napravljeno vino viši nego kod standardnih vina iz te apelacije. Classico označava da je vino nastalo priznatom istorijskom metodom ili u istorijskoj oblasti unutar šireg vinskog regiona (npr. Chianti Classico)
REČNIK ITALIJANSKIH VINSKIH TERMINA
Abboccato - polusuvo vino
Azienda agricola - imanje koje pored vina proizvodi i prodaje i druge poljoprivredne proizvode
Amabile - poluslatko vino
Annata - godina berbe
Bianco - belo vino
Cooperativa sociale - vinogradarska zadruga
Enoteca - vinoteka
Frizzante - blago penušavo vino (polupenušavo vino)
Liquorosso - likersko vino, vino kom se u tehnološkom postupku proizvodnje dodaje određena količina alkohola/destilata
Metodo Classico - penušavo vino napravljeno tradicionalnim šampanjskim metodom
Millesimato - oznaka berbe kod penušavih vina
Passito - desertno vino napravljeno od prosušenih bobica grožđa
Recioto - desertno vino napravljeno od prosušenih bobica grožđa
Rosato - roze vino
Rosso - crveno vino
Secco - suvo vino
Spumante - penušavo vino
Vecchie viti - vino nastalo od grožđa iz starih vinograda
Vino sfuso - jeftino, rinfuzno vino
Vin Santo - posebna kategorija desertnog vina, vino napravljeno od prosušenih bobica grožđa koje dugo sazreva u drvenim sudovima
Vitigno - sorta vinove loze
_______________________________________________
Ovaj tekst je deo promotivne online kampanje o italijanskim vinima, u okviru V Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, u saradnji sa Ambasadom Italije.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016