Aktuelno

Aktuelno / 11/25/2020 / 1276

VODIČ ZA RAZUMEVANJE ITALIJANSKIH VINSKIH ETIKETA

U prodavnici vina ste i stojite zbunjeno ispred police na kojoj su poređani nepregledni nizovi boca sa etiketama italijanskih vina. Delujete zbunjeno jer pokušavate da shvatite ispod koje etikete se krije vino koje biste voleli da probate. 

Na sreću, na etiketama vina postoje određene informacije koje vam svakako mogu pomoći da razumete kakvo vino se krije u boci.

Italijani će vam na tri različita načina reći kakvo vino je u boci. Ta informacija je uvek dobro istaknuta, obično pri vrhu ili u centru etikete. Na etiketi može da bude naglašena oblast u kojoj je vino nastalo (npr. Barbaresco, Chianti, itd), sorta vinove loze (npr. Sangiovese, Pinot Grigio), komercijalno ime/brend vina (npr. Tignanello) ili konkretan vinograd/vinogradarski položaj (npr. Vigna Rionda, Montestefano). Često se na etiketi nalazi kombinacija ovih informacija kako biste bolje razumeli kakvo je vino ispred vas.

Ponekad korišćenje naziva brenda/komercijalnog imena može ukazivati da je vino napravljeno izvan strogih okvira regulative pojedinih apelacija. Takođe, naziv sorte ponekad može da obuhvati i lokaciju npr. Montepulciano d'Abruzzo, Barbera d'Alba, itd.

Klasifikacija vina je uvek jasno istaknuta. Kategorije su sledeće: 

Geografska oblast u kojoj je vino nastalo se nalazi na etiketi ili u okviru samog imena ili iznad oznake klasifikacije vina. U nazivu proizvođača se mogu javiti sledeći termini: tenuta (imanje, vinarija), castello (zamak, slično kao chateau u Francuskoj), cantina (vinarija), poggio (brdo), vignetto/vigna (vinograd), fattoria (farma) i produttori (proizvođači).

Na etiketi moraju uvek biti jasno istaknuti zapremina boce i sadržaj alkohola. Isticanje godine berbe zabranjeno je na stonim vinima, a obavezno na svim ostalim.

Pojam Riserva znači da je vino odležavalo duže nego standardna vina propisana pravilima apelacije. Ponekad se na etiketi mogu naći i pojmovi Superiore i Classico. Superiore znači da je kvalitet grožđa od kog je napravljeno vino viši nego kod standardnih vina iz te apelacije. Classico označava da je vino nastalo priznatom istorijskom metodom ili u istorijskoj oblasti unutar šireg vinskog regiona (npr. Chianti Classico) 

REČNIK ITALIJANSKIH VINSKIH TERMINA

Abboccato - polusuvo vino

Azienda agricola - imanje koje pored vina proizvodi i prodaje i druge poljoprivredne proizvode

Amabile - poluslatko vino

Annata - godina berbe

Bianco - belo vino

Cooperativa sociale - vinogradarska zadruga

Enoteca - vinoteka

Frizzante - blago penušavo vino (polupenušavo vino)

Liquorosso - likersko vino, vino kom se u tehnološkom postupku proizvodnje dodaje određena količina alkohola/destilata

Metodo Classico - penušavo vino napravljeno tradicionalnim šampanjskim metodom

Millesimato - oznaka berbe kod penušavih vina

Passito - desertno vino napravljeno od prosušenih bobica grožđa

Recioto - desertno vino napravljeno od prosušenih bobica grožđa

Rosato - roze vino

Rosso - crveno vino

Secco - suvo vino

Spumante - penušavo vino

Vecchie viti - vino nastalo od grožđa iz starih vinograda

Vino sfuso - jeftino, rinfuzno vino

Vin Santo - posebna kategorija desertnog vina, vino napravljeno od prosušenih bobica grožđa koje dugo sazreva u drvenim sudovima

Vitigno - sorta vinove loze

_______________________________________________

Ovaj tekst je deo promotivne online kampanje o italijanskim vinima,  u okviru V Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji,  u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA,  u saradnji sa Ambasadom Italije.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN PROČITAJ VIŠE


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade