Aktuelno
Aktuelno / 04/06/2017 / 3827
Dobija honorar (ili ne) zato što pije vino, njuška oko čaše, vrti čašom u beskonačnim krugovima, priča o vinu kao da opisuje voćnu salatu, pije iz pet čaša istovremeno... Ovako bi nekom ko posmatra sa strane izgledao posao nekog ko se bavi vinima. Međutim, onaj nevidljivi deo koji sledi kada se svetla vinskog festivala ili sajma ugase, a publika i izlagači raziđu jeste učenje, kontinuirano širenje vinskih vidika i upoznavanje sa vinima i stilovima vina, sortama vinove loze, karakteristikama vinskih regija, tehnologiji...
Školski sistem Srbije prepoznaje jedino obrazovanje koje je usko usmereno na vinogradarstvo ili prehrambenu tehnologiju (koja sadrži tehnologiju vina). Međutim, sa razvojem vinske scene, ukazuje se prostor za brojna zanimanja koja iziskuju drugačiji stručni profil i znanja koja nisu obuhvaćena klasičnim nastavnim programima na domaćim školskim institucijama. Tu spadaju trgovci vinom, vinski novinari, promoteri, somelijeri, profesionalci iz HORECA sektora, itd.
U poslednjih par godina se povećao i broj škola, akademija i drugih neformalnih institucija koje pružaju različite vrste kurseva i programa vinske edukacije. Sada već ljubitelji vina koji imaju potrebu da saznaju više o vinima mogu da biraju koju vrstu programa žele da pohađaju.
Da bismo vam olakšali snalaženje i odabir programa koji najviše odgovara vašim potrebama, daćemo vam svojevrsni vodič kroz raspoložive vinske edukativne programe koji su dostupni u Srbiji.
UDRUŽENJE SOMELIJERA SRBIJE SERSA http://www.sommelierserbia.com/
Udruženje somelijera Srbije SERSA, sa svojim članicama Udruženjem somelijera Vojvodine i Asocijacijom somelijera Šumadije, organizuje profesionalne kurseve za somelijere počev od 2003. godine. Somelijeri Srbije su u velikoj meri zaslužni za razvoj vinske kulture jer su obučili čitavu armiju somelijera koji su svoju karijeru potom nastavili na prekookeanskim brodovima ili u restoranima i hotelima kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Do skoro je profesionalni kurs za obuku somelijera bio i jedina vrsta vinske edukacije koju su ljubitelji vina mogli da odaberu u Srbiji kako bi proširili svoje vinske vidike. SERSA je članica međunarodne asocijacije somelijera ASI. Važno je napomenuti da je program obuke usklađen sa ASI programom (program Međunarodnog udruženja somelijera), tako da su stečene diplome internacionalno priznate. Do sada je kroz obuku za profesionalne somelijere prošlo skoro 1000 osoba, dok je kroz sve vrste obuka svoja znanja o vinima steklo više od 2500 polaznika. Kursevi se održavaju u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.
Što se tiče kurseva, postoje IV nivoa programa namenjena profesionalnim somelijerima:
-Program za somelijere-nivo I – ovaj kurs je namenjen osobama bez prethodnog iskustva sa vinom i žestokim pićima, a žele da se upoznaju sa osnovnim prednostima i podelama svih pića, od bezalkoholnih, preko vina do jakih alkoholnih pića. Trajanje kursa 5 sati.
-Program za somelijere- nivo II – kurs kojim se otvaraju vrata vinskog sveta. Kurs sadrži sledeće teme: proizvodnja i stilovi vina, vinski rejoni Srbije, osnove uparivanja vina i hrane, veštine posluživanja vina. Trajanje kursa 15 sati.
-Program za somelijere-nivo III – napredni kurs za somelijere koji pored šire objašnjenih tema iz nivoa II uključuje i najznačajnije vinske rejone sveta, napredne tehnike posluživanja i senzornu analizu vina. Trajanje kursa 120 sati. Prema informacijama dobijenim od Udruženja somelijera Vojvodine, trošak pohađanja ovog nivoa obuke koji se održava u Novom Sadu iznosi 300 EUR (u dinarskoj protivvrednosti).
-Program za somelijere – nivo IV – specijalizovani program namenjen samo za sertifikovane somelijere.
-Program za ljubitelje vina „Wine Škola“ – osnovna obuka za ljubitelje vina utemeljena na programu somelijerske obuke prilagođena ljubiteljima vina. Cilj je približiti vinsku kulturu od držanja čaše, preko osnovnih karakteristika vinskih sorti grožđa, stilova vina, osnova pravilnog posluživanja vina do uparivanja sa hranom. Trajanje kursa 15 sati.
Jedina zamerka Udruženju somelijera Srbije se odnosi na netransparentnost po pitanju cene pohađanja kurseva tako da jedini način da saznate cenu kurseva koje ovo udruženje organizuje jeste prilikom prijavljivanja. Webstranica navodi sve podatke o kursevima, osim onog vrlo bitnog a to je cena. Čemu tajnovitost?
_______________________________________________________________
SOMMELIER AKADEMIJA SRBIJE „7 STARS“ http://www.sommelier.rs/
Osnovana 2016. godine. Lokalna organizacija, bez partnerstva sa međunarodnim asocijacijama sličnog tipa. Pruža teorijsku i praktičnu obuku za somelijere za rad u restoranima i na prekokeanskim brodovima.
-Osnovni nivo – kurs u trajanju od 15 sati, pruža osnove teorije i prakse neophodne za posao somelijera. Neophodan preduslov za dalje pohađanje viših nivoa kurseva na sommelier akademiji. Cena kursa je 5.900 RSD.
-Napredni nivo – Prema oblastima koje pokriva, odgovara nivou III programa za somelijere koji organizuje SERSA. Kurs od 120 sati sadrži i teorijska i praktična znanja neophodna za posao somelijera. Cena kursa je 69.800 RSD.
-Head Sommelier – Preduslov za pohađanje ovog kursa je završen napredni nivo obuke. Obuka u trajanju od 80 sati uključuje water kodeks, kreiranje vinske karte, vođenje poslovnih knjiha i organizaciju vinskog podruma, senzoriku i ocenjivanje vina, bar i barsko poslovanje, prodaja i tehnike prodaje. Cena kursa je 85.000 RSD.
______________________________________________________________
SRPSKA VINSKA AKADEMIJA http://www.srpskavinskaakademija.rs/
Osnovana 2015. godine u Beogradu. Programi su kreirani u saradnji sa Austrijskom vinskom akademijom, koja daje polaznicima popust za dalje usavršavanje na višim kursevima (WSET3) na Austrijskoj vinskoj akademiji.
-Profesionalni kurs – Program kursa je napravljen po uzoru na WSET program, uz proširen deo koji se odnosi na ex-Yu zemlje i deo koji se odnosi na internacionalni vinski biznis i vinski marketing. Kurs obuhvata osnove vinogradarstva i glavne sorte vinove loze, sistematski pristup probanju vina, vinske regije sveta i stilovi vina i čuvanje i servis vina. Obuka u trajanju od 40 sati. Cena kursa 46.000 dinara.
_______________________________________________________________
BELGRADE WINE SCHOOL http://belgradewineschool.com/
Osnovana 2016. godine u Beogradu. Sertifikovani pružalac WSET kurseva u Srbiji. Podsećanja radi, WSET je internacionalno priznat sistem vinskih kurseva za ljubitelje vina i zaposlene u vinskoj industriji koji postoji u više od 60 država sveta. U Srbiji trenutno postoji mogućnost pohađanja WSET kurseva- nivoi 1 i 2.
WSET 1 - Kurs prema programu WSET iz Londona pruža elementarno znanje za vinoljupce i ljude koji stiču prva iskustva u ugostiteljstvu ili prodaji vina, a uključuje metode degustacije vina, uparivanje vina i hrane, posluživanje i čuvanje vina, glavne stilove vina i sorte vinove loze. Trajanje kursa 6 sati. Cena kursa: 21.000 dinara (PDV nije uključen)
WSET 2 – Kurs namenjen ljubiteljima vina i profesionalcima koji već imaju neko osnovno predznanje o vinima. Na nivou 2, fokus je na glavnim sortama grožđa i značajnim svetskim vinskim regijama. Pored toga, kurs pokriva i faktore koji utiču na stil vina, proizvodnju penušavih, slatkih i pojačanih vina, principe uparivanja vina i hrane, glavne kategorije žestina i destilata. Trajanje kursa 16 sati. Cena kursa: 45.000 dinara (PDV nije uključen).
_______________________________________________________________
VINSKA AKADEMIJA SRBIJE http://vinskaakademija.com/
Osnovana 2015. godine u Sremskim Karlovcima, gde se održavaju i kursevi ove škole vina. Još jedan sertifikovani pružalac WSET kurseva u Srbiji (a zahvaljujući lokaciji u Sremskim Karlovcima, podesan za polaznike iz Vojvodine). Takođe pruža mogućnost kurseva WSET-nivo 1 i 2. WSET 1 - Kurs prema programu WSET iz Londona pruža elementarno znanje za vinoljupce i ljude koji stiču prva iskustva u ugostiteljstvu ili prodaji vina, a uključuje metode degustacije vina, uparivanje vina i hrane, posluživanje i čuvanje vina, glavne stilove vina i sorte vinove loze. Trajanje kursa 6 sati. Cena kursa: 28.000 dinara. WSET 2 – Kurs namenjen ljubiteljima vina i profesionalcima koji već imaju neko osnovno predznanje o vinima. Na nivou 2, fokus je na glavnim sortama grožđa i značajnim svetskim vinskim regijama. Pored toga, kurs pokriva i faktore koji utiču na stil vina, proizvodnju penušavih, slatkih i pojačanih vina, principe uparivanja vina i hrane, glavne kategorije žestina i destilata. Trajanje kursa 16 sati. Cena kursa: 42.000 dinara. VINSKI BONTON – Kurs namenjen ljubiteljima vina koji pokriva sledeće teme: senzorna analiza vina, vinski bonton, mane vina, servis vina, slaganje vina i hrane, degustacija rakije. Trajanje kursa 6 sati. Cena kursa: 12.000 RSD.
________________________________________________________________
KUDA DALJE?
Ako krenete na neki od ovih kurseva u Srbiji, definitivno će doći trenutak kada ćete za dalje usavršavanje morati da se usmerite na inostranstvo i zemlje u okruženju. Ako odlučite da pratite WSET, onda je najbolje da odaberete WSET nivo 3 program (za sada je od zemalja u okruženju dostupan u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji). Imamo informaciju da će u budućem periodu i jedna od naših vinskih škola početi da nudi WSET kurseve nivoa 3, ali dok se to ne desi, jedina opcija nam ostaje pohađanje kursa u nekoj od vinskih škola u susedstvu. Da biste upisali WSET nivo 3 tamo, potrebno je da prethodno imate neku od sledećih diploma stečenih u Srbiji: WSET2 ili Profesionalni kurs Srpske vinske akademije ili SERSA program za somelijere nivo III. Izbor je na vama, a u zavisnosti od broja sati i cene kursa trudite se da za svoj novac dobijete najviše.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016