Događaji
Događaji / 01/26/2022 / 1386
Na dan Svetog Vinka iz Saragose koji katolička crkva obeležava 22. januara, tradicija je da vinari i vinogradari obiđu svoje vinograde i obave prvu rezidbu vinove loze kako bi godina bila uspešna a vinogradi dali kvalitetan rod. Sveti Vinko se u narodu poštuje kao zaštitnik vinara i vinogradara, staklara i mornara.
U kontinentalnim predelima Hrvatske, dan Svetog Vinka se u zavisnosti od regije naziva Vinkovo, Vincekovo, Vincekuša, Vinceška. Glavni običaji koji se vezuju za ovaj praznik su odlazak u vinograd kako bi se ritualno uz zdravicu i molitvu za uspešnu godinu odrezala grančica vinove loze koja se potom stavi negde u kući uz prozor i posmatra jer će izbijanje pupoljaka označiti da će godina biti dobra u vinogradu. Orezani čokoti vinove loze se obredno poškrope vinom a potom se na čokot okače kobasice i sušeno meso koji takođe simbolišu rodnu godinu. Prema narodnoj tradiciji, nezaobilazna je i pesma i svirka, a potom sledi proslava do duboko u noć uz lokalne gastronomske specijalitete (u zavisnosti od regije, to su pečena slanina, dimljeni šaran, srneći paprikaš, grah, itd).
Vinarija Pinkert iz Suze (Baranja) je ove godine proslavila Vincešku sa prijateljima vinarije pri čemu je novi direktor vinarije Zoltan Horvat najavio i ambiciozne planove u narednom periodu.
Direktor vinarije Zoltan Horvat
Vinarija Pinkert će u ovoj godini uraditi kompletan redizajn etiketa i vizuelnog identiteta vinarije uz novu strukturu vinskog portfolija kako bi kreirala ponudu vina u svim cenovnim kategorijama. Umesto dosadašnje prodaje rinfuznih vina u plastičnoj ambalaži, vinarija će uvesti i bag-in-box pakovanja. Takođe, glavni fokus vinarije će biti graševina kao prepoznatljiva sorta regije Baranja koju će ponuditi u nekoliko cenovnih rangova. Što se tiče crvenih vina, Zoltan Horvat naglašava da će stilski fokus biti na voćnosti, bez preteranog uticaja drveta.
Vinarija takođe izvodi radove na novoj degustacionoj sali koja će moći da primi oko 100 posetilaca, a u planu je i razvoj gastro-vinske ponude u kojoj će se naći regionalni specijaliteti od ribe (iz ribnjaka u vlasništvu vinarije) i guščijeg mesa. Novi direktor vinarije želi da iskoristi povoljan položaj vinarije u blizini regionalnog puta a u neposrednoj blizini granice sa Mađarskom i Srbijom što može privući i turiste iz tih zemalja.
Enolog Endre Kubik
Dakle, Vinceška u Suzi je protekla sa lepim željama, visokim očekivanjima od ovogodišnje berbe, željama za dalji razvoj vinarije Pinkert jer, kao što šokačka pesma kaže, "lud bi bio ko ne bi pio baranjsko vino" .
ALAJ' FINO TO BARANJSKO VINO
Alaj fino to baranjsko vino, to baranjsko vino,
alaj fino, lane moje, to baranjsko vino.
Lud bi bio ko ga ne bi pio, ko ga ne bi pio.
Lud bi bio, lane moje ko ga ne bi pio.
Pijem vina i crna i bijela, i crna i bijela.
Pijem vina lane moje, i crna i bijela.
Bijela boca a crveno vino, a crveno vino.
Bijela boca, lane moje, a crveno vino.
Ajde Šokci da se veselimo, da se veselimo.
Ajde Šokci, lane moje, da se veselimo.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
ŽUPSKI KARAVAN PROKUPCA 2024
PROČITAJ VIŠE
PROKUPCI IZ SVIH REJONA, UJEDINITE SE!
PROČITAJ VIŠE
MARNAVELI VINARIJA - U GRUZIJSKOJ KOLEVCI VINA
PROČITAJ VIŠE
REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024
PROČITAJ VIŠE
GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016