Aktuelno

Aktuelno / 07/21/2014 / 1558

U CAHORS-U PIJEM SAMO CRNO VINO

Vinogradi u Cahors-u 

Pri samom pominjanju reči malbek, prosečan ljubitelj vina će pomisliti na Argentinu koja je postala sinonim za vina od ove sorte. Međutim, malo je poznato da istorija malbeka u Argentini počinje tek od 1852. godine kada su ovu sortu doneli francuski agronomi iz Cahors-a. Cahors (izgovara se Kaor), na jugozapadu Francuske, je kolevka malbeka (poznatog u tom delu Francuske i kao kot ili okseroa). I dok u Srbiji još uvek traje nepotrebna lingvistička diskusija da li je vino "crveno" ili "crno" i da li su komunisti hteli da nam pokvare uživanje u vinu time što će mu promeniti boju, vinari iz Cahors-a ističu ponosno da dok se u ostalim delovima Francuske pije i pravi crveno vino, oni jedini imaju "crno vino" (vin noir) i tako ga i zovu. I zaista, kad u čašu uspete malbek, nisu više potrebna dodatna objašnjenja, na isti način kao što je i nama jasno zašto je vranac nazvan tako a ne alat, riđan ili crveni dorat.

Geografski, vinska regija Cahors se nalazi između dva vinska džina Francuske - sa jedne strane Bordeaux sa svojim proslavljenim vinima a sa druge strane Languedoc-Roussillon sa ogromnom proizvodnjom, tako da nije lako lokalnim vinarima da se izbore za svoje mesto na vinskom tržištu. A u jednoj stvari je Cahors veoma sličan Srbiji: najveći deo proizvodnje vina (80%) čine male porodične vinarije (postoji 240 registrovanih vinarija), dok je za samo 20% proizvodnje zaslužna lokalna vinarska zadruga. Zbog toga je jedini način da se dopre do ljubitelja vina stalno insistiranje na kvalitetu. Upravo isti onaj put kojim idu i naši vinari.

I u vinarstvu se smenjuju trendovi i moda. A to je prilično rizično za jednu vinsku regiju sa 4.000 hektara vinograda koju čine isključivo crvena, pardon crna vina. Prema pravilima iz 1971. godine, vina iz Cahors-a moraju da sadrže najmanje 70% malbek, pri čemu postoji mogućnost kupažiranja sa sortama merlo i tanat. Dakle, ljubitelji kaberne sovinjona će ipak morati da potraže vina iz neke druge regije. Međutim, danas se procenat ovih sorti sve više smanjuje, a najviše se cene vina napravljena od 100% malbeka. Kao što smo saznali tokom obilaska ove regije, i u vinogradima se zasadi merloa i tanata sve više krče i zamenjuju malbekom. Zahvaljujući popularnosti koju je najpre u SAD stekao argentinski malbek, i vinarije iz Cahors-a su dobile priliku da predstave svoja vina izvan granica Francuske. Nije iznenađujuće da su glavna izvozna tržišta SAD i Kanada.

Pre nego što krenemo na putovanje kroz Cahors, još treba da objasnimo razliku između argentinskog i francuskog malbeka. Malbek u toplijim klimatskim zonama daje aromatski profil kojim dominiraju arome šljive, kupine, džema od šljiva, kuvanog voća.  Malbek iz Cahors-a je prepoznatljiv po aromama ribizle, višnje, maline, sladića i ljubičice. Takođe, argentinski malbek sadrži niži nivo kiselina nego francuski. Zbog sadržaja kiselina i količine tanina, francuski malbek je pogodniji za duže odležavanje (vin de garde).

Cahors se nalazi u trouglu koji čine Atlantski okean, Sredozemno more i Pirineji. Vinska regija se proteže duž obala reke Lot. Vinogradi se nalaze na tri pozicije: u dolini uz samu reku, na terasama koje se spuštaju prema reci i na platou, visoravni koja se prostire u proseku na nadmorskoj visini od 300 metara. Terase koje se nalaze bliže reci su sačinjene od aluvijalnih naslaga. Mikroklima je više pod uticajem vlage koja dopire sa reke. Vina sa ovih parcela su voćna, mekana, generalno su manje pogodna za odležavanje nego ona sa viših pozicija. Vina sa srednjih terasa su punija, dok najbolja vina, pogodna za odležavanje potiču sa viših terasa koje sadrže mešavinu krečnjačkog tla i aluvijalnih naslaga, bogate kvarcnim kamenjem, šljunkom i krečnjačkim oblucima. Vinogradi na višim terasama takođe imaju bolju provetrenost, čime se eliminiše suvišna vlaga i uticaj atlantske klime. Plato je pretežno krečnjačkog porekla. Zemljište je posnije nego na terasama, sa većim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura. Generalno, vina sa platoa poseduju veću elegantnost.

dolina reke lot 

terase uz reku Lot

CHATEAU EUGENIE

Naš obilazak lokalnih vinarija je počeo od Chateau Eugenie koja se nalazi u selu Albas. U vinariji nas je dočekao  vlasnik vinarije Vincens Couture. Ovoj vinariji sigurno ne nedostaje tradicije i istorije obzirom da postoje zapisi da je još u 15. veku vinarska porodica Couture bila u službi kod feudalnog gospodara Albasa. Trenutno pod vinogradima imaju oko 50 hektara zemlje u dolini i na terasama uz reku Lot.

poseta Chateau Eugenie

barik podrum

degustaciona sala 

Nakon obilaska podruma, imali smo priliku da se bliže upoznamo sa vinima iz Chateau Eugenie. Ova vinarija u svom portfoliju ima  kvalitetna vina sa geografskim poreklom od sorte malbek kao i regionalna vina od drugih sorti (PGI).Od vina koja sam imao priliku da probam, ovde ću naročito istaći:

- Cahors Tradition 2011 - Chateau Eugenie - Sortni sastav: 80% malbek, 20% merlo. Ovo vino odslikava tradicionalni stil vina iz Cahors-a. Vino je naglašeno voćno, sočno, sa obiljem aroma crvene ribizle, šumskog voća. Maceracija 10-12 dana i fermentacija u inoks tankovima, bez upotrebe drveta. Tanini u slojevima oblažu usta ali su sasvim zreli, zaokruženi. Nepretenciozno vino, ostavlja impresiju svežine u ustima.

-Cahors Haute Collection 2011 - Chateau Eugenie - Premium rang vina iz Cahors-a je uvek 100% malbek. Grožđe za ovo vino dolazi iz vinograda sa viših terasa. Kompletna vinifikacija urađena je u novim buradima od 400l. Na nosu dominiraju arome crnog šumskog voća bogato upotpunjene notama dima, vanile, čokolade. U pozadini se čak oseća i elegantna cvetna nota ljubičice. U ustima vino ostavlja impresiju velikog vina, zaokruženo, bogato, moćno... Tanini u izobilju, mekani, zaokruženi sjajno usklađeni sa kiselinama. Duga, elegantna završnica.

U društvu sa Vincens Couture, vlasnikom vinarije

DOMAINE LA BERANGERAIE

U vinariji nas je srdačno dočekala Marlene Berenger. Još pri ulasku na posed, sve ukazuje da je vinarija Domaine La Berangeraie porodični poduhvat, da svi članovi porodice daju svoj doprinos složno kako bi se od grožđa iz sopstvenih vinograda napravilo vino koje će u sebi prikazati podneblje i karakter ljudi koji učestvuju u njegovom stvaranju. I sama vinarija je u procesu dogradnje, širenja. Porodična kuća se nalazi tik uz vinariju, a svoju dobrodošlicu gostima porodica Berenger pokazuje time što će vas pozvati da probate njihova vina u opuštenoj  atmosferi u svom domu, ovom prilikom na terasi sa koje se pruža divan pogled na okolna brda i vinograd koji se prostire u neposrednoj okolini. Dok sedimo na terasi i promatramo okolinu, shvatam šta znači živeti sa lozom, jer je ovim ljudima vinograd svakodnevno pred očima, da na vreme opaze svaku promenu, fazu ili eventualnu bolest u vinogradu. Ljudi i vinova loza su neraskidivo povezani, a to porodica Berenger pokazuje i imenima koja nose mlađi naslednici: Mathis Bacchus, Lelio Malbec, Cyprien Vendemiaire, Cyrvan Dionys, Coline Violette i Zenais Adonis... Bahus, malbek, Dionis, arome ljubičice tipične za malbek iz Cahors-a...svako ime sa sobom nosi i deo vinske tradicije i istorije vinove loze i čoveka. Takođe, svi u porodici su enolozi i vinogradarski tehničari, što je i neka vrsta garancije kontinuiteta.

Domaine La Berangeraie 

Vinarija je osnovana pre otprilike 40 godina. Trenutno prerađuju grožđe sa 32 hektara vinograda prosečne starosti 35 godina lociranih u selu Grezels, u delu između treće terase reke Lot i platoa. Strogo kontrolisan prinos, ručna berba, prirodni kvasci, vinifikacija sa što manje intervencija, a sve u cilju da se što bolje iskaže terroir u vinu. Takođe, vredi pomenuti da vinarija ne izbacuje svake godine na tržište nova vina. Naprosto, želja im je da svojim kupcima poklone najbolje karakteristike vina iz Cahors-a.

u podrumu

Zanimljivo je da su potezi na kojima se nalaze vinogradi vrlo specifični jer se na krečnjačkoj osnovi sa sideritnim žilama smenjuju mikrolokacije bogate gvožđem (terra rossa), belom glinom ili šljunkom. Na nekim lokacijama se jedna polovina vinograda nalazi na "terra rossa" zemljištu, a druga polovina na tlu bogatom krečnjakom i belom glinom.

vinograd

vinograd

Zajedno sa Marlene, degustirali smo vina iz Domaine La Berangeraie. Pored portfolija vina koja se trenutno mogu naći na tržištu u Francuskoj i inostranstvu (30% proizvodnje se izvozi u SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Belgiju, Luksemburg i Poljsku), Marlene nam je pružila priliku i da probamo novi cuvee iz berbe 2011, 100% malbek sa šljunkovitog zemljišta, koji još uvek nema ime , punjen u boce 30.06.2014.godine i koji će još godinu dana odležavati u boci pre nego što izađe na tržište.

- Tu bois coa - Malbec Rose 2013 - Domaine La Berangeraie - U Cahors-u je proizvodnja rozea počela 2003. godine, kao reakcija lokalnih vinara na globalni trend povećane potrošnje rozea. Naravno, od sorti koje su im tamo bile na raspolaganju: merlo ili malbek. Prema Marleninim rečima, hteli su da naprave vino koje neće biti ni poput suvih rozea iz Provanse ni poput slatkih rozea iz Anžua, već nešto između sa 5 g/l rezidualnog šećera. Vino naglašenih aroma maline i jagode, koje se nastavljaju i u ustima uz naznake grejpfruta i pomorandže. Osvežavajuće i prijatno. Duga slasna završnica.

-Cuvee Maurin 2010 -Domaine La Berangeraie - Godina 2010. je generalno bila odlična za vinogradare jugozapadne Francuske. Vino rađeno u tradicionalnom stilu Cahors-a, bez upotrebe drveta. Vinifikacija rađena u betonskim tankovima. Što više imam priliku da probam tradicionalni stil malbeka iz Cahors-a, to mi se sve više dopada taj kontrast svežine i voćnosti koju ovo vino nosi u sebi i punoće i izrazitih tanina koji mu daju dozu ozbiljnosti i barokne elegancije. Na nosu u prvi plan izbijaju arome crne ribizle i crnog šumskog voća, ali uz delikatne note ljubičice, bibera koje se u završnici pretvaraju u sladić i nanu... A vino traje u ustima, i traje... Tanini odlični, zreli, vešto smireni.

-La Gorgee de Mathis Bacchus 2011 - Domaine La Berangeraie - Čista esencija malbeka u čaši. Gusto, ekstraktivno, tamno... Pri prvom gutljaju, sva snaga i silovitost malbeka se razlivaju u ustima u mekanu, elegantnu, harmoničnu impresiju. Divne arome crne ribizle, višnje upotpunjene notama vanile i sladića. Vino vinifikovano i odležavalo 24 meseca u novim buradima od francuskog hrasta. U ustima vino ostavlja prefinjen, svilenkast trag voća i tanina. Sjajan primer koliko veliki malbek može biti elegantan i sofisticiran.

Marlene Berenger

CHATEAU DU CEDRE

Dok je put vijugao preko visoravni između vinograda, u daljini sam ugledao obrise dve vinarije. Moja sledeća destinacija je bila Chateau du Cedre, svakako jedna od vinarija sa najvećom reputacijom u Cahors-u. Ispred vinarije nas je dočekao Pascal Verhaeghe. Zajedno sa svojim bratom Jean Marc-om, Pascal je znatno uticao na mlađe generacije vinara iz Cahors-a te se u Cahors-u njihova imena izgovaraju sa poštovanjem.

A sve je počelo još početkom XX veka kada se Leon Verhaeghe doselio iz Flandrije u jugozapadnu Francusku. Potom, 1958. godine, njegov sin Charles Verhaeghe se doselio u selo Vire sur Lot i tu podigao porodično imanje. Pored bavljenja povrtarstvom, gajenjem lavande i govedarstvom, posadio je i prve vinograde. 1980. godine, Pascal je tokom obilaska Burgundije doneo odluku da se više posveti vinarstvu, te je i upisao studije enologije u Makonu. Nakon završenih studija i prakse u Kaliforniji i Burgundiji, posvetio se razvoju vinarije Chateau du Cedre sa svojim bratom Jean Marc-om, takođe enologom.

Ispred vinarije se nalazi stogodišnje stablo kedra, tako da je po njemu i vinarija dobila ime. Taj kedar je nemi svedok porodične istorije porodice Verhaeghe.

Chateau du Cedre

Stablo kedra u dvorištu vinarije

Pascal je u Cahors doneo znanja stečena u Burgundiji, a sa njima i razumevanje mikrolokacija odnosno terroir-a pojedinačnih parcela. Uz to je vremenom u potpunosti prešao na principe organske proizvodnje.

Zato nas je prvo poveo u obilazak dve parcele kako bi nam pokazao razlike terroir-a: jedne na kojoj se nalaze zasadi malbeka i druge na kojoj se nalaze zasadi merloa.

Pascal Verhaeghe u vinogradu 

vinograd malbeka 

vinograd malbeka

vinograd merloa 

vinograd merloa

Koliko se Pascal trudi da pokaže terroir u vinima najbolje kazuje činjenica da su u početku koristili novu barik burad, međutim, iskustvo ih je naučilo da u potpunosti pređu na burad od 500 litara i veće bačve kako bi bolje kontrolisali uticaj drveta u vinima.

u podrumu

u podrumu

-Chateau du Cedre 2011 - Chateau du Cedre - (sortni sastav: malbek 90%, merlo 5%, tanat 5%). Vino potiče od grožđa iz vinograda starog oko 30 godina. Još dok sipate vino u čašu, osetićete slatke arome zrelog voća, koncentrovane,uz naznake čokolade, kafe i sladića. U ustima, puno, bogato, mekano a i dalje zadržava svežinu i arome svežeg voća. Tanini zreli, mekani...

- Le Cedre 2011 - Chateau du Cedre - (sortni sastav: malbek 100%). Vino potiče iz vinograda starog između 30 i 50 godina. I dalje na nosu pratim iste primarne arome zrelog crnog voća, ribizle, višnje, međutim u ovom vinu su nešto izraženije nego u prethodnom note ljubičice, duvana i dima . Oduševljava me koliko vino može biti istovremeno i moćno i snažno a pri tom da ne izgubi na eleganciji. U ustima se ispod slojeva mekanih zrelih tanina otkriva mineralna podloga. Duga završnica.

-GC 2011 - Chateau du Cedre (sortni sastav: malbek 100%). Pascal se samo zagonetno nasmejao kada sam ga pitao da li GC znači Grand Cru...Svakako grožđe za ovo vino dolazi iz najstarijih vinograda (50-60 godina). Na nosu se razvijaju izuzetno kompleksne arome, počev od crnog voća, ribizle, višnje, preko obilja začinskih i cvetnih nota, ponajviše ljubičice . Raskošno vino, tanini bogati, još mekaniji nego u prethodnom vinu. Duga impresivna završnica. Veliko vino Cahors-a.

CHATEAU  DE CHAMBERT

Vinarija Chateau de Chambert je dobro poznata svim biodinamičarima. To je jedna od deset najvećih vinarija u Francuskoj koje prave vina poštujući principe biodinamike, a svakako su na prvom mestu u Cahors-u sa ukupno 65 hektara vinograda. Imanje koje pripada Chateau de Chambert ukupno iznosi 120 hektara i prostire se na najboljim lokalitetima na platou.

Chateau Chambert

Chateau Chambert

Imanje Chambert je još u srednjem veku bilo poznato po vinima iz svojih vinograda. Najezda filoksere krajem XIX veka je pogodila i 300 hektara vinograda koji su pripadali porodici Bataille, tadašnjim vlasnicima Chateau de Chambert. Tek 1973. godine su ponovo oživljeni vinogradi na ovom potezu i udahnut je novi život vinima sa etiketom Chateau de Chambert. Danas, ova vinarija pripada Philippe Lejeune-u i bilo mi je naročito zadovoljstvo što sam imao priliku da ga upoznam i uz njegovu pomoć otkrijem izazove biodinamičke proizvodnje na tako velikom posedu. Philippe me je prvo poveo u vinograd star 40 godina koji okružuje zamak. Kao što je to uobičajeno u biodinamičkim vinogradima, pored vinograda su posađene žitarice koje se potom koriste za đubrenje vinograda. Svi radovi u vinogradu se planiraju prema lunarnom kalendaru. Upravo to predstavlja i najzahtevniji zadatak: brzina, efikasnost, preciznost...u pitanju je trka sa vremenom. Recimo, prskanje preparata 501 se radi rano ujutro od 5h do 7h, a prema lunarnom kalendaru je potrebno čitavo prskanje završiti u toku 2 dana. Znači, 65 hektara vinograda treba poprskati preparatom u roku od samo 4 sata. A sve se radi ručno, bez upotrebe mašina. To je i jedan od primera zašto su biodinamička vina obično skuplja nego konvencionalna.

u vinogradu

vinograd

vinograd

Philippe Lejeune u vinogradu 

u vinskom podrumu

-Chambert Gourmand 2012 Fruite Intense Rouge - Chateau de Chambert - (sortni sastav: malbek 80%, merlo 20%). Baš kao i što piše na etiketi, očekivao sam pravu eksploziju voća. Obilje aroma ribizle, višnje, maline, zrele šljive. Vino odležavalo oko 5 meseci u inoks sudovima. U ustima impresija prati istu liniju kao na nosu. Voćno, sočno, bogato i vodi ka dugoj završnici koja se stapa u slojeve zrelih tanina koji oblažu usta.

-Chambert Grand Vin 2007 - Chateau de Chambert - (sortni sastav: malbek 100%). Kupaža je rađena od grožđa sa tri zasebne parcele. Vino odležavalo 12 meseci, kombinovanjem novih buradi od francuskog hrasta (30%) i korišćenih buradi (40% drugo punjenje i 30% treće punjenje). U čaši kao da je mastilo - gusto, crno, koncentrovano. Intenzivne arome crnog voća ispod kojih isplivavaju suptilne začinske note bibera, vanile, dima. Tanini bogati ali vešto ukroćeni. Nakon početne mineralnosti koja se može osetiti u ustima, vino evoluira u slasnu završnicu kojom dominira aroma zrele šljive. Sjajno izbalansirano vino.

Philippe Lejeune

CHATEAU LACAPELLE CABANAC

Priča o vinariji Lacapelle Cabanac nije retka u vinskom svetu. Dva pasionirana zaljubljenika u vino iz Pariza koji su se u profesionalnom životu ostvarili kao uspešni programeri u IT industriji su rešili da iz korena promene svoj život i počnu da se bave onim u čemu uživaju. Napustili su Pariz i krenuli na jug u potragu za odgovarajućim imanjem na kom će realizovati svoj višegodišnji san. I tako ih je put doveo do Cahors-a.

Chateau Lacapelle Cabanac je ustvari vlastelinska seoska kuća koja je 1978. godine adaptirana u vinariju. Thierry Simon i Philippe Verax su doneli odluku čim su je videli - to je mesto na kom će gajiti vinovu lozu sa što manje intervencija i bez upotrebe hemikalija uz poštovanje životne sredine.

Chateau Lacapelle Cabanac 

Chateau Lacapelle Cabanac

U vinariji me je dočekao Philippe Verax. Prvo smo prošetali okolinom da bismo obišli vinograde u kojima su posađeni malbek i u manjoj meri merlo. Počev od 2002. godine, vinarija radi vina poštujući principe organske proizvodnje. Već prvi pogled na vinograde odaje drugačiji pristup vinovoj lozi. Kada se formira plod, Philippe i Thierry prestaju da vrše rezidbu i intervencije na lozi. Vinova loza je živo biće. Nakon svakog orezivanja ili sečenja lastara, biljka troši svoju životnu energiju kako bi zacelila rane, a u tom periodu je loza i osetljivija na bolesti. Zbog toga oni puštaju lozu da sama prirodnim putem sakupi u grožđu sve karakteristike podneblja na kom raste. Pri tom joj u prilog ide činjenica da raste na posnom krečnjačkom zemljištu koje takođe pruža odličnu drenažu.

u vinogradu

U vinogradu

Nakon obilaska podruma, Philippe mi je predstavio svoja vina među kojima ima i nagrađenih na Decanter-u. Philippe u razgovoru odaje utisak skromne osobe koja smerno i bez neke velike priče i pompe predstavlja svoja vina. Međutim, vina dovoljno govore umesto njega...

- Prestige 2011 - Chateau Lacapelle Cabanac - (sortni sastav: malbek 90%, merlo 10%) Ovo vino mi deluje ubedljivije nego prethodno vino koje sam probao iz osnovnog ranga. Odličan balans svežine i voćnosti i aroma koje potiču od odležavanja 24 meseca u francuskom bariku. Uprkos bariku, jasno se prepoznaju voćne arome ribizle i kupine. U završnici dominira postojana aroma sladića.

-Malbec XL 2009 - Chateau Lacapelle Cabanac - (sortni sastav: malbek 100%). Snažno vino, silovito, koncentrovano. Tanini bogati, u slojevima oblažu usta, ali ih je odležavanje u novim buradima od francuskog hrasta tokom više od 20 meseci skroz smekšalo. Vino ima izuzetnu strukturu koja uz začinske i slatke note od bureta daju kao rezultat karakter i izražajnu ubedljivu završnicu.

Philippe Verax 

CHATEAU COMBEL LA SERRE

Dok sam se približavao vinariji Combel La Serre u selu Cournou, 17km udaljenom od Cahors-a, kiša je već počela da rominja. To je verovatno taj uticaj Atlantika i vlage u vazduhu koja nalegne na zatalasana brda i obavije ih kao izmaglica. Vinarija Combel La Serre je još jedna porodična vinarija iz Cahors-a koju zajedno vode otac i sin, Jean-Pierre i Julien Ilbert.

Combel La Serre

Kad sam stigao u vinariju, tamo me je sačekao Jean-Pierre. Pripremao je pošiljku vina koja treba da krene na daleki put do Kanade. A ubrzo je stigao i Julien. Sa njim sam prvo krenuo da obiđem vinograde... Oni obrađuju ukupno 25 hektara vinograda, u kojima je najzastupljeniji malbek, no ubrzo mi je Julien priredio pravo iznenađenje. Prvo smo stigli do poteza koji se još naziva i "Jezero divljih svinja" jer su primetili da divlje svinje redovno dolaze u vinograd i u obližnju kaljugu. To je jedna od njihovih najboljih mikrolokacija gde malbek pokazuje izuzetne rezultate. Činjenica da se vinogradi nalaze na tri različita tipa zemljišta: glinasto, krečnjačko i "terra rossa" bogata gvožđem im pruža priliku da kombinuju grožđe sa različitih mikrolokacija da bi dobili izbalansirana i ekspresivna vina.

 

u vinogradu

u vinogradu

A onda, odlazimo na obližnju padinu da pogledamo nove vinograde u kojima je Julien posadio ni manje ni više - vermentino, italijansku sortu koja je nekako našla pogodno tlo u južnoj Francuskoj, u vinogradima oko Kana i u Provansi, a sad je eto stigla i u Cahors. Upitao sam Julien-a otkud mu je palo na pamet da posadi vermentino, a on je smirenim glasom kratko rekao: "Pa, dopada mi se ta sorta". I to je odličan primer da se predstavi nova, mlada generacija vinara iz Cahors-a. Strastveni, zaljubljeni u lozu, spremni da pomeraju granice, eksperimentišu, uvažavaju tradiciju ali ipak spremni da prelaze ustaljene granice... A Julien u svim svojim vinima teži da isprati liniju malbeka koji odiše svežinom i voćnošću. Cilj je da se pronađe balans između moćnih  tanina i prefinjene svežine.

novi vinograd - vermentino 

nov vinograd

-Coeur de Cuvee 2010 - Chateau Combel La Serre - (sortni sastav: malbek 100%) Koncentrovano vino, puno ekstrakta, u kom je do maksimuma naglašena voćnost malbeka i naglašene arome crne ribizle i crnog šumskog voća, uz elegantne začinske note. Nakon 12 meseci odležavanja u francuskom hrastu (kombinovana nova i korišćena burad), tanini su se smirili. Još jedan odličan primer vina u kom se vešto i harmonično dopunjuju voćnost i svežina malbeka sa volumenom i obiljem zrelih tanina.

- Elite 2009 - Chateau Combel La Serre- (sortni sastav: malbek 100%). Ovo vino se razlikuje od svih koja sam imao priliku da probam tokom ove posete vinarijama iz Cahors-a... Po stilu me ovo vino više podseća na dobar argentinski malbek... Na nosu dominira aroma šljive, kupine, zatim slatkih začina, sladića, cvetne note ljubičice. Vino je odležavalo više od 15 meseci u novoj buradi od francuskog hrasta. Moćno telo, puno,upotpunjeno zrelim, zaokruženim taninima.

Julien Ilbert 

DOMAINE MAS DEL PERIE

Vinarija Mas del Perie se nalazi u selu Trespoux-Rassiels. Još jedna od vinarija koje zauzimaju najbolje poteze na platou. Fabien Jouves, mladi vlasnik vinarije, već pri prvom susretu fascinira energijom i zaraznom posvećenošću lozi i vinu koje širi na svoju okolinu. U jednoj osobi su se našli vinar, alhemičar, radikal i umetnik i rešili da umesto da kreiraju vino samo transformišu darove prirode u boci.

Fabien Jouves 

Fabien je počeo da pravi svoja vina 2006. godine. Sa školovanja u Bordou je doneo veštinu korišćenja buradi, ali njegova vinska filozofija više podseća na Burgundiju... Svoje vinograde odlično poznaje, svaku parcelu, svaku mikrolokaciju... Na najbolji način koristi znanje o zemljištu da bi prikazao karakter svojih vina. Sa Fabienom sam prvo obišao vinograde da bih se upoznao sa glinastim i krečnjačkim zemljištem platoa, na momente presečenim šljunkovitim naslagama. A potom i najbolje parcele na zemljištu nastalom tokom pozne Jure, mešavina peska, glinastog i krečnjačkog tla koja vinima daje kompleksnost i mineralnost. Dok prolazimo pored vinograda njegovih komšija, on ne može a da ne prokomentariše da je to sve "čista hemija, zatrovano prskanjem" i da to nije pravi put da se dođe do grožđa koje će biti u ravnoteži sa prirodom i od kog će nastati vina vrhunskog kvaliteta.

U vinogradu

U vinogradu

U vinogradu

U vinogradu

U vinogradu

U vinogradu

U podrumu sam doživeo tek pravo iznenađenje. Fabien je neprekidno na tragu nečem novom, nečem što tek isprobava da bi video kakve rezultate će dati... Započinjemo degustaciju i svako bure otkriva nešto novo, nešto inovativno, nešto čime Fabien pomera granice i gradi budućnost Cahors-a zajedno sa ostalim mladim vinarima... A u fokusu nije samo malbek, iako njegovo mesto i značaj ostaje neprikosnoven. Ima tu i malbeka iz amfora, bačve nisu samo od francuskog hrasta, već ima i uvoznih iz Austrije koja su napravili najbolji austrijski pintori. U jednom uglu podruma je spremno i betonsko "jaje" - posuda za vino u kojoj tokom fermentacije talog neprekidno kruži usled jajastog oblika suda. Francuski biodinamičari često navode da je oblik jajeta najsavršeniji oblik u prirodi i da u takvim sudovima vino najlepše sazreva. Iznenađenjima nikad kraja... Fabienova energija je nepresušna: sledi i "orange wine" od sorte šenin blan pa prirodno slatko vino od sorte tanat... Nakon toliko vekova tokom kojih je tanat služio samo da u maloj srazmeri dopuni u kupaži malbek, Fabien se odvažio da proba da od njega napravi nešto novo... Svake godine odvoji izvesnu količinu grožđa da isproba neku svoju novu ideju, da pomeri granice... Vinska regija koja ima takve mlade enologe i vinare ne treba da strahuje za budućnost.

Fabien Jouves

 - Cahors Malbec Cuvée “Les Escures” 2013- Mas del Perié-  Vino sa čokota starih 20-25 godina. Fermentacija i odležavanje u betonskim sudovima. Nefiltrirano. Vino odlikuje izuzetna svežina, naglašena dozom slane mineralnosti. Čisto voće u čaši, naročito se izdvajaju arome ribizle i šljive...Još jedan primer zašto volim stil tradicionalnog malbeka, pri čemu se ovo vino još izdvaja od ostalih jasnim karakterom koji ga čini nezaboravnim.

-Cahors Malbec Cuvée “La Roque” 2013 - Mas del Perié- Suptilan, elegantan, mekan doživljaj malbeka, potpuno suprotno rustičnoj reputaciji ove sorte. 50% odležavalo u betonskim sudovima, 50% u neutralnoj buradi od francuskog hrasta. Vino gusto, koncentrovano, ekstraktivno. Na nosu se osećaju arome kupine, ribizle, bibera, uz suptilne cvetne note koje izbijaju u završnici.

DOMAINE DU PRINCE

I dok je napolju opet počinjala da rominja kiša, vijugavi put me je vodio ka selu Cournou. Tamo se nalazi vinarija koja pripada porodici Jouves već 300 godina. Usmeno predanje kazuje da je predak iz ove porodice jednom prilikom isporučio svoje vino kraljevima Francuske i Rusije. Pošto je imao čast da lično vidi kralja, ubrzo je stekao nadimak "Princ" (lou Prince). Po njemu je vinarija i dobila svoje sadašnje ime.

U vinariji su me dočekali Helene i Didier Jouves i odmah smo uprkos kiši krenuli da obiđemo najbolje poteze vinograda, uključujući i ta čuvena 2 hektara sa kojih dolazi grožđe od kog se proizvodi vino Lou Prince. Taj vinograd je star 40 godina.

U vinogradu

U vinogradu

Potom smo obišli i podrume ove vinarije. Interesantno je da ova vinarija uspeva da 70% proizvodnje rasproda direktno u podrumu, a u Francuskoj su njihova vina dobro poznata po sjajnom odnosu kvalitet/cena.

u podrumu

-La Chene du Prince 2008-Domaine du Prince- Ovo vino odlikuje karakteristična crta elegancije koja se može slediti u čitavom portfoliju vina iz vinarije Domaine du Prince. Mekano, sofisticirano vino, u odličnom balansu.

-Lou Prince 2010 - Domaine du Prince- Ovo vino je steklo izuzetnu reputaciju i izvan granica Cahors-a i Francuske. Iako je moćno, puno, ekstraktivno, vino je izuzetno elegantno. U čaši poput mastila, na nosu dominiraju crni dud, šljiva, višnja uz note koje potiču od bureta. Tanini u slojevima oblažu usta, međutim u završnici ipak preovlađuje voćna impresija.

Domaine du Prince

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN PROČITAJ VIŠE


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade