Aktuelno
Aktuelno / 12/01/2019 / 1482
Hotel Metropol je ove godine po prvi put bio domaćin festivalu vina Wine Jam Terroirs. Nakon nekoliko godina u hotelu Radisson Blu Old Mill, festival Wine Jam Terroirs je sakupio novu energiju i evoluirao od koncepta iz ranijih godina (počeo kao konferencija, pa postao festival vina sa naglaskom na autohtonim sortama, a sad se skućio u carstvu autentičnih, oranž, prirodnih, organskih i svih drugih definicija vina koja odskaču od konvencionalne proizvodnje). I čini mi se da je Srbiji neophodna takva vrsta festivala. Vinska publika je prihvatila modu autentičnih vina, no istovremeno ne može se reći da je publika dovoljno edukovana da vrednuje takva vina. Upravo tu leži prosvetiteljska uloga ovog festivala: da publika na jednom mestu može probati što više uzoraka i izgraditi kriterijume za degustaciju, da sami vinari međusobno razmene iskustva, da se na jednom mestu napravi presek i sagleda aktuelna vinska scena Srbije.
Oduševljava me koliko srpski vinari poseduju entuzijazma i kreativnosti. U vrlo kratkom periodu je izrasla vinska scena na kojoj su brojni mladi vinari prihvatili principe proizvodnje vina sa minimalnim intervencijama. Međutim, još uvek smo na početku... Još uvek istražujemo, eksperimentišemo, isprobavamo... I neminovno učimo na greškama. I to je jedna sasvim normalna faza rasta.
U beležnici su nakon prvog izdanja Wine Jam Terroirs u naturalnom okruženju ostale brojne crtice i zabeleške (i pišem neke od njih ovde kako bih mogao da im se vratim nakon 4-5 godina da bih bolje procenio napredak koji će napraviti srpski vinari):
- Dva gurua srpske low-intervention vinske scene su Klinec i Maurer. Nešto poput Rubensa u svetu slikarstva koji je imao brojne učenike i sledbenike...pa nek svako odabere koju školu više voli...
- Oksidacija NIJE terroir, i vino ne treba da bude oksidovano ako maceracija traje dugo
- Nije svaka sorta vinove loze pogodna za oranž vina. Panonija naročito. Ima ih još...
- To što vino nema mane ne znači da je i uspešno. Potrebni su još i telo, kiseline, kompleksnost, aromatski profil, balans, itd. Tehnološki ispravna oranž vina mogu biti dobra i loša.
- Tamjanika definitivno ima potencijal za naturizam.
- Ponekad je "organski" bolje od "prirodni".
- Maurer je savršeni pedagog jer učenik svojim vinima dostiže učitelja.
- Sagmeister i bela vina = respekt
- Plavinci - probao sam radnu verziju najboljeg pet-nata u životu... valjda će vinar uspeti da to ponovi (da ne bude da je u pitanju početnička sreća)
- Kovačević - hvala bogu pa Srbija ima i mainstream oranžistu... Nema kola bez kolovođe.
- Baša - još malo strpljenja pa neće više biti radnih verzija i vina koja bi bila sjajna da se nisu popila u međuvremenu...
- Todorović iz Knjaževca - organski i francuska škola...obećava, ali videćemo
- Imperator - vina doslednog kvaliteta i dokaz da biodinamika može i te kako da se pije
- Vino koje izgleda kao da se vinograd nalazi pored fabrike lepka - NE, NIKAKO, što bi rekla Ruška Jakić
- Prokupac je sjajan i u ovom izdanju!
Vidimo se na Wine Jam Terroirs 2024 pa da uporedimo impresije!
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016