Istorija vinogradarstva na Fruškoj Gori je neraskidivo vezana i za sortu rajnski rizling. Još krajem XIX veka, Marko Popović Smotra i njegov sin Josim su prvi u Sremskim Karlovcima započeli obnovu vinograda nakon epidemije filoksere. Njihov vinski podrum je bio poznat po
Odabranom rajnskom rizlingu, vinu koje je pored bermeta pronosilo vinsku slavu Sremskih Karlovaca širom centralne Evrope.
Iz tog vremena datiraju i vinarski počeci porodice Kiš iz Sremskih Karlovaca. Stevan Kiš je 1830. godine, nakon što se doselio u Sremske Karlovce iz Češke kupio svoj prvi vinograd. Nakon filoksere, vinogradi su vredno obnavljani. A danas, tradiciju ove karlovačke porodice nastavlja živa legenda srpskog vinarstva - deda Slavko Kiš i njegovi unuci Predrag i Tamara.
Složno, korak po korak, porodična vinarija Kiš je na krilima srpske vinske renesanse gradila svoj vinski identitet.
Kišov bermet je prepoznatljiv na tržištu kao najbolji bermet iz Sremskih Karlovaca. Proteklo leto je
Kišov rose 2013 (sortni sastav: merlo i frankovka) napravio pravu malu revoluciju na tržištu nakon što je osvojio trofej za najbolje vino Balkana u kategoriji rozea na takmičenju BIWC 2014 u Sofiji (Bugarska). Ljubiteljima rajnskog rizlinga je
Kišova misterija (u suvoj ili polusuvoj verziji) čest izbor naročito jer sva vina iz ove vinarije prati i odličan odnos cena/kvalitet.
Na nedavno održanom beogradskom Salonu vina u hotelu Hajat, vinarija Kiš je rešila da prikaže čitavu svoju noviju vinsku istoriju. Pomalo riskantan potez jer pri otvaranju arhivskih boca uvek postoji mogućnost da vino nije izdržalo test vremena, naročito ako se uzme u obzir da ova vertikala uključuje i vina iz nulte berbe, sa samih početaka moderne "Kišologije". Zvezde ove vertikale su rajnski rizling sa Fruške gore i deda Slavko. Po prvi put, srpski ljubitelji vina su dobili priliku da procene potencijal i domete rajnskog rizlinga na Fruškoj Gori.
deda Slavko Kiš
1.
Kišova misterija 2011 polusuva - Vinarija Kiš - 2011. godina je bila optimalna godina, tako da je grožđe na Fruškoj Gori imalo priliku da nakupi dovoljno šećera, a da pritom ne izgubi ništa od aromatskog profila i kiselina. Rezidualni šećer (10,8g/l) je u balansu sa osvežavajućim kiselinama koje ovom vinu daju živost. Vino je potpuno zrelo. Na nosu vino deluje raskošno, bogato, sa primarnim voćnim aromama dunje, kompota od dunje, jabuke, kruške koje dopunjavaju blage petrolejske note, karakteristične za sortu rajnski rizling. Na nepcima dominiraju voćni ukusi uz umerenu mineralnost. U završnici, vino je postojano.
2.
Kišova misterija 2009 suva - Vinarija Kiš - Ovde već u prvi plan izbijaju petrolejske note, dok je znatno manje voćnih aroma. Vino je evoluiralo i ušlo u fazu kada se definiše njegov dalji karakter. Svakako ga možete piti u ovoj fazi, međutim kod mene bi definitivno prevagnula urođena radoznalost da vidim šta će se desiti sa ovim vinom nakon još par godina. U ovoj fazi mi vino deluje manje inspirativno, a naročito jer osećam da će u narednim godinama pružiti znatno više (kiseline se i dalje drže i daju živost vinu, a ujedno i garantuju da će vino izdržati test vremena). Obzirom da je vino suvo, još više dolazi do izražaja njegova mineralnost.
3.
Kišova misterija 2008 - Vinarija Kiš - Odležali rizling će vam svakako priuštiti jedinstveno iskustvo. Jednostavno, uz njega ćete skroz odlutati od ludila svakodnevice i brzine savremenog života. Uz njega ćete dobiti priliku da zastanete, umirite dušu, uzvisite duh... Kako je moguće da od običnog voća nastanu tako bogate složene arome, ukusi i suptilne nijanse u strukturi?!? Samo godinu dana starije od prethodnog, međutim kod ovog vina se još na nosu može primetiti to definisanje budućeg karaktera koje mi je zafalilo u prethodnom: ima tu i petrolejskih nota, i meda, mandarina, lepršavih cvetnih aroma, pa dunje, kruške...Impresije traju i neprestano evoluiraju...Napokon sam otkrio još jedno vino iz Srbije koje se može naći u društvu Margus Margi, rizlinga iz vinarije Budimir (Župa) koja među srpskim vinima koja se mogu naći na tržištu i nema konkurenciju kad je u pitanju zreo odležali rizling rajnski.
4.
Kišova misterija 1998 - Vinarija Kiš - Uzbuđenje je dostizalo svoj vrhunac u trenutku kad je počelo otvaranje boca Kišove misterije iz 1998. i 1997. godine, dakle sa samih početaka novije vinske istorije vinarije Kiš. Uz mešavinu podozrenja, radoznalosti, uzbuđenja, želje da ovaj trenutak podelim sa ostalim ljubiteljima vina koji su prisustvovali vertikali, čekao sam magični trenutak da probam i ovaj raritet: vino staro 16 godina sa padina Fruške Gore, svedok puta koje je prevalilo srpsko vinarstvo do sada. Takođe, izazov je uporediti ovo vino iz Srbije sa predstavnicima moderne generacije suvih rizlinga iz Nemačke i Austrije, za koje se smatra da dostižu svoje najbolje karakteristike nakon 10-15 godina odležavanja. Vino u odličnoj formi, zdravo. Elegantno na nosu, slojevito, sa delikatnim notama petroleja, cveta lipe, breskve, dunje. Jedinstveno iskustvo!
5.
Kišova misterija 1997 - Vinarija Kiš - I konačno, nulta berba... Već na nosu se mogu osetiti tercijarne i blage oksidativne note, med, upržen šećer, lešnik... Vino i dalje može da se pije mada već pokazuje znake umora... U svakom slučaju, vinarija Kiš je ovom vertikalom dokazala da i te kako imaju šta da kažu na temu odležalih rizlinga sa Fruške Gore. A lično se nadam da će smoći hrabrosti da odvažnije krenu i u pripremu odležalih rizlinga u manjim količinama za tržište. U tom segmentu trenutno postoji dosta prostora na domaćem tržištu, kritična masa potrošača koji cene takva vina postoji mada nije velika, a vinarija Kiš je ovom vertikalom potvrdila da ume... Još samo da sačekamo i dobru godinu kako bi kvalitet grožđa bio zadovoljavajući.
NAZAD NA KATEGORIJU