Aktuelno
Aktuelno / 05/05/2018 / 2148
U Danskoj je upravo završena procedura koja je trajala 7 godina te su napokon penušava vina iz gradića Dons (u blizini Kolding fjorda) stekla status vina sa geografskim poreklom. To je ujedno i prvi put da neki prehrambeni proizvod iz Danske stekne PDO status.
Regija Donsa na kojoj je moguće gajiti vinovu lozu se prostire na ukupnoj teritoriji od približno 500 hektara. Apelacija Dons obuhvata 43 hektara u okviru regije, a trenutno se na njoj nalaze 2 vinograda (Skærsøgaard) ukupne površine 5,5 hektara. Vina koja smeju da nose na etiketi oznaku Dons su penušavci. Počev od 10. maja 2018. godine, u vinotekama i prodavnicama u Danskoj počinje distribucija vina sa oznakom Dons.
Prvi vinogradi u Donsu su posađeni 2001. godine, pa su u poslednjih 10 godina rađene detaljne analize vina kako bi se utvrdila njihova posebnost.
U poređenju sa klasičnim šampanjcima iz Francuske, danski penušavci koji se takođe proizvode klasičnom metodom poseduju nešto viši nivo jabučne kiseline koja prelazi u mlečnu kiselinu tokom malolaktičke fermentacije. Stoga je sadržaj mlečne kiseline u vinu 35% viši nego kod francuskog šampanjca. Ukupne kiseline se ne razlikuju znatno (merenja su pokazala samo 4% manje vrednosti u odnosu na šampanjac). Taj specifični profil kiselina se objašnjava kao "nordijski vinski stil".
U vinogradima Donsa su dozvoljene interspecies hibridne sorte vinove loze: Orion, Zalas Perle, Solaris, Rondo.
(06.05.2018.)
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016