Aktuelno

Aktuelno / 10/26/2012 / 1364

NAJBOLJI SOMELIJER SRBIJE 2012

  25.10.2012. godine u 16h u hotelu Tulip Inn-Putnik na Novom Beogradu je počelo finale nacionalnog izbora za najboljeg somelijera Srbije u 2012. godini.Ovo takmičenje se održava prema propozicijama ASI - Međunarodne asocijacije somelijera, obzirom da je SERSA (srpska asocijacija somelijera) član ove organizacije. Ove godine, u finalu nacionalnog srpskog takmičenja somelijera učestvuju tri takmičara: Minja Petrović, Mina Majstorović i Srđan Janjić.

Najpre da predstavimo finaliste takmičenja:

  • MINJA PETROVIĆ - rođen 1984. godine, iz Lazarevca, stekao zvanje somelijera 2007. godine. Položio Advance Level (napredni kurs) 2011. godine. Na takmičenju somelijera Srbije 2010. godine osvojio drugo mesto. Radio kao somelijer na brodu Carnival Dream, Restoranu 27, Langouste, Hyatt, Vila Breg.


 

  • MINA MAJSTOROVIĆ - rođena 1984. godine, iz Beograda, stekla zvanje somelijera 2010. godine. Radi kao somelijer u hotelu Square Nine. 2010. godine je osvojila prvu nagradu na takmičenju u oblasti vinskog servisa koje je organizovala Evropska asocijacija hotelijersko-turističkih škola u Lisabonu (Portugal)


 

  • SRĐAN JANJIĆ - rođen 1967. godine u Sarajevu. Živi u Kanadi, stekao zvanje somelijera 2003. godine. Radi u Treasury Wine Estates.


 

Od svakog finala se očekuje da bude uzbudljivo, neizvesno i pošteno tako da najbolji zaista i pobedi. A verovatno se već pitate kako to izgleda takmičenje somelijera...

Svaki takmičar treba da pokaže svoje veštine i znanja u 7 disciplina. Jedan sto sa četiri gosta simulira restoran i tokom čitavog takmičenja, somelijeri demonstriraju svoja znanja okrenuti prema gostima. U prvoj disciplini, somelijer pokazuje svoj odnos prema gostima, predstavlja sebe i restoran i poslužuje vodu. U ovoj disciplini su sva tri takmičara nastupila ubedljivo, samim tim najavivši da će do samog kraja takmičenje biti neizvesno.



Potom dolazi jako uzbudljiva disciplina - servis penušavca u roku od 4 minuta. Zadatak takmičara je da otvore bocu penušavca i naspu vino u 11 čaša tako da u svakoj čaši bude ista količina vina, a da boca ostane sasvim ispražnjena (nije dozvoljeno naknadno dopunjavanje čaša). U ovoj disciplini je takmičar Minja Petrović naprosto briljirao svojom preciznošću i brzinom.



Potom je usledila disciplina dekantiranja crvenog vina. Takmičari pred gostima otvaraju bocu na geridonu i dekantiraju uz sveću kako bi proverili da li u vinu ima taloga-sedimenta, a potom serviraju gostima.

Najuzbudljiviji i svakako najatraktivniji deo takmičenja je blind testing vina i destilata. Od takmičara se očekuje da analiziraju jedno belo i jedno crveno vino, opišu ga, odrede sortu i berbu, a potom upare uz neko jelo. Izgleda da je takmičarima teži zadatak bio da na isti način prepoznaju destilate. U 6 čaša, od kojih su dve crne neprovidne, se nalazi 6 različitih destilata i takmičari treba da identifikuju vrstu destilata pri čemu dobijaju više poena za prepoznavanje pića u crnim čašama.

Potom je usledio zadatak u kom se od takmičara zahtevalo da pronađu greške na vinskoj karti. Na primer, jedno od vina na vinskoj karti je bilo: Vinarija Temet-Tri Morave (smederevka, tamjanika, morava)- Pocerina, Srbija. Naravno, ljubiteljima srpskih vina nije teško da prepoznaju da vinarija Temet nije iz Pocerine, već iz šumadijsko-velikomoravskog rejona.

Disciplina uparivanja hrane i vina nije predstavljala veći problem takmičarima. A svakako je ovaj deo takmičenja imao i svoju praktičnu korist jer je prisutna publika mogla da čuje odlične preporuke za slaganje vina i hrane. A potom je usledio zadatak odabira i služenja cigara.

Za kraj, žiri je takmičarima pripremio i zadatak iznenađenja. Obzirom da dva člana žirija dolaze sa Kipra, pitanje za takmičare je bilo šta je komandaria (kiparsko desertno vino), u koliko se sela proizvodi (14) i od kojih sorti grožđa se proizvodi (mavro i ksinisteri).

Žiri je u svom sastavu imao i domaće i međunarodne eksperte. Pomenimo da su u žiriju bili naravno predsednik žirija, George Kassianos sa Kipra, Predsednik Udruženja somelijera Kipra, zatim Vassos Manoli, najbolji somelijer Kipra 2012. godine i Vladimir Capelik, vinski ekspert iz Moskve i Predsednik Nezavisnog Vinskog Kluba (Independent Wine Club), a od domaćih članova žirija, Miloš Radojčin, Predsednik Udruženja somelijera Srbije.

Zvaničnu titulu Najboljeg somelijera Srbije u 2012. godini osvojio je MINJA PETROVIĆ. Poklon ček u iznosu od 120.000 dinara mu je uručila Đurđa Katić, dosadašnji najbolji somelijer Srbije. Minja Petrović će ovu titulu najboljeg somelijera Srbije nositi naredne dve godine, a takođe će predstavljati našu zemlju na evropskom takmičenju somelijera u San Marinu i svetskom takmičenju somelijera u Tokiju 2013. godine.

Sponzori takmičenja su bili Aqua Viva i makedonska vinarija Tikveš. Nadamo se da će se u narednim godinama pojaviti i neka srpska vinarija koja će imati volje i sredstava da podrži ovo najznačajnije takmičenje somelijera u našoj zemlji.





 

 



NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN PROČITAJ VIŠE


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade