Nakon objavljenih rezultata ocenjivanja srpskih vina koja su učestvovala na takmičenju za najbolje vino Srbije u 2012. godini, mnogi su zaključili da nije bilo puno iznenađenja. Žiri ovog takmičenja je samo potvrdio percepciju koju prosečan ljubitelj vina već ima - da podrumi Aleksandrović i Radovanović zauzimaju vrh srpske vinarske scene.No, osvrnimo se prvo na sastav međunarodnog žirija. Za svaku pohvalu je što je organizator odlučio da ocenjivanje vina poveri međunarodnom žiriju, jer su time izbegnute uobičajene glasine nakon svakog takmičenja o lobiranju, pristrasnosti, itd. Ovog puta, u žiriju su bili eksperti iz Rusije, Slovačke, Kipra i Makedonije:
VLADIMIR CAPELIK - vinski ekspert iz Moskve i Predsednik Nezavisnog vinskog kluba (Independent Wine Club), često viđan po svetskim vinskim takmičenjima opout Brisela, festivala Mundusvini, Sofije...
GEORGIOS KASSIANOS - Predsednik Udruženja somelijera Kipra
VASSOS MANOLI - Najbolji somelijer Kipra 2012. godine
VLADIMIR HRONSKY - Direktor marketinga u vinariji Vinanza, član uredništva vinskog časopisa Vinic a Vino, jedan od osnivača Udruženja somelijera Slovačke, član žirija na nekoliko internacionalnih vinskih takmičenja
IVANA SIMJANOVSKA - ko-autor i izdavač prvog makedonskog vodiča za vina 2011. godine, član žirija na Balkanskom Međunarodnom Takmičenju Vina održanom 2012. godine u Sofiji (Bugarska).
Što se tiče osvojenih nagrada, pored 1 šampiona u kategoriji belih vina i 1 šampiona u kategoriji crvenih vina, dodeljeno je 8 zlatnih medalja i 30 srebrnih medalja. Međutim, treba napomenuti da je u takmičenju učestvovalo dvadesetak vinarija, tako da mnoge vinarije ipak nisu poslale svoja vina na ovo takmičenje.
Red je da predstavimo šampione:
Najbolje vino Srbije 2012 u kategoriji crvenih vina - RODOSLOV 2006 - Podrum Aleksandrović
Bogatog i složenog aromatskog kompleksa, sačinjenog od tonova višanja, kupina i crnih dudinja, sa nijansama crne čokolade i listova duvana. Izuzetno ekstraktivno vino, sa zaokruženom, skladnom, dugotrajnom završnicom, sa nežnim tonovima hrastovine. Bogato vino sa velikim potencijalom za dugo odležavanje.
Najbolje vino Srbije 2012 u kategoriji belih vina - CHARDONNAY SELEKCIJA 2010 - Podrum Radovanović
Vino sa dominantnim cvetnim karakterom na nosu, upotpunjenim vanilinskom i aromama jezgrastog voća. Ekstraktivno, puno i zaokruženo vino, prijatnih kiselina koje povećavaju svežinu. Na ukusu se prožimaju arome zrelog voća i ukus srpske hrastovina, uz značajan utisak slasti u završnici.
Što se tiče ostalih ocena, izgleda da žiri nije imao naročitu naklonost prema roze vinima obzirom da od ukupno 9 rozea koji su učestvovali u takmičenju nijedan nije uspeo da se domogne neke medalje.
Pogledom na spisak nagrađenih vina, možemo primetiti da iako su ostale bez šampionske medalje, vinarije Dibonis, Belo brdo i Kovačević nikako ne mogu da se postide rezultatima svojih vina, jer su u celini kao vinarije ostavile izuzetan utisak - na primer, vinarija Dibonis je prijavila 7 svojih vina za takmičenje od kojih je 6 i nagrađeno... Svakako bih kao vlasnik vinarije bio prezadovoljan kada bi 85% mojih vina na takmičenju bilo nagrađeno. Za potrošače, to je svakako i dobar pokazatelj standarda kvaliteta vinarije koji se primenjuje u proizvodnji vina.
U subotu, 27.10.2012. godine, rešio sam da bez žurbe obiđem štandove vinarija koje su izlagale svoja vina na festivalu. Hotel Tulip Inn-Putnik je dobra lokacija za sve koji dolaze automobilom na festival obzirom da u neposrednoj okolini ima dosta mesta za parkiranje. Međutim, pometnju je napravila čitava parada političara (Palma, Dodik,Vuk Drašković, itd), njihovog obezbeđenja i kolona crnih audi limuzina (prvo sam pomislio da su svi oni krenuli na festival, a tek kasnije sam saznao da su u blizini starog Merkatora pripadnici Srpske Napredne Stranke slavili svoju slavu Svetu Petku).
Na festivalu nije bilo gužve, tako da se moglo bez žurbe prići svakom štandu, popričati sa vinarima, probati i kupiti vino. Mada, vinari i nisu baš bili srećni što nije došlo više posetilaca, a neki su to pripisali nedovoljnoj marketinškoj promociji festivala od strane organizatora ili činjenici da se festival održava na dan slave Svete Petke koja se tradicionalno dosta poštuje i slavi u Beogradu.
Prvo smo obišli štandove šampionskih vina - podruma Aleksandrović i Radovanović, na kojima je vladala slavljenička atmosfera jer je uloženi trud i napori da se naprave vrhunska vina iz Srbije još jednom potvrđen šampionskom titulom i na ovom takmičenju.
Štand Podruma Janko iz Smedereva je prava riznica različitih stilova vina i sorti... Od smederevke koja postaje sve popularnija, preko rozea Jelena 2011 interesantnog sastava (merlot, syrah, sangiovese, cabernet sauvignon) koji se ne sreće među srpskim vinima stigli smo i do Crvenog Zapisa 2008 - ćirilične etikete (Podrum Janko ima običaj da vina iz najboljih berbi obeležava ćiriličnom etiketom).
Vinarija Zvonko Bogdan nije slala svoja vina na ocenjivanje, ali je zato bila prisutna na festivalu. Uz čašu vina Cuvee No. 1 smo uživali u harmoničnim kompleksnim aromama višnje, crvenog i crnog šumskog voća, uvereni da iako nije ocenjivano na takmičenju za najbolje srpsko vino, vinu ovakvog potencijala sigurno pripada mesto u vrhu srpske vinarske scene.
A onda smo napravili jedan srebrni vinski niz obišavši nekoliko štandova vinarija čija vina su nagrađena srebrnim medaljama. Izgleda da je žiriju kaberne sovinjon blistao srebrnim sjajem - Semper Bene iz vinarije Pusula (Valjevo), Suveren iz Kraljevske vinarije (Oplenac) i Stephanos iz vinarije Stemina (Trstenik)... Tri vina od sorte kaberne sovinjon iz tri različita rejona Srbije, a sva sijaju srebrnim sjajem...
I za kraj smo na štandu vinarije Botunjac iz Župe probali vino Jagoda napravljeno od srpske autohtone sorte jagoda koja je zahvaljujući ovoj vinariji otrgnuta od zaborava. Ova sorta se do sada samo sporadično javljala po obodu župskih vinograda. Kosta Botunjac je posadio i nove zasade vinograda pod ovom sortom, ali moraćemo da sačekamo još par godina da od grožđa iz novih zasada bude proizvedeno vino. Trenutno, od sorte jagoda vinarija Botunjac proizvodi samo 300-400 boca, a cilj je sa novim zasadima da proizvodnju podignu na 1000 boca i da ponovo afirmišu ovu autohtonu sortu Srbije. Na etiketi vina Jagoda se nalazi pčela jer ovo vino, iako polusuvo, u ustima ostavlja naglašenu slast i arome meda.
NAZAD NA KATEGORIJU