Aktuelno

Aktuelno / 08/01/2019 / 1438

MUJO KUJE KONJA PO MJESECU, A JOSIP PRAVI VINO

Osiječki salon vina WineOS je ove godine ponudio ljubiteljima vina izuzetan program radionica i vođenih degustacija, a svakako jedna koja je izazvala neverovatno interesovanje i za koju se tražila karta više je bila radionica posvećena vinima iz vinarije Brkić. O interesovanju dovoljno govori činjenica da je na degustaciji bilo prisutno 40 ljudi umesto prvobitno planiranih 20.

Po svemu je to bila retka prilika da se na jednom mestu proba vertikala vina Mjesečar. Josip Brkić iz Čitluka je već izgradio status kultnog hercegovačkog vinara na čitavom prostoru od Triglava do Vardara. Pre nekoliko godina, tokom boravka u Sloveniji sam pričao sa Anđelom Mjuir, nosiocem titule Master of Wine o napretku vinske scene na prostoru bivše Jugoslavije… I dalje se sećam njene fascinacije hercegovačkim vinarima koji su za nju napravili ubedljivo najveći skok u kvalitetu vina u poslednjih nekoliko godina u poređenju sa svim republikama bivše Jugoslavije…

Glavna zvezda degustacije je Mjesečar. Priču o biodinamici i Mjesečaru, Josip je započeo napomenom da njegovo vino nije napravljeno da bi se svidelo potrošačima ili da bi podilazilo trenutnom ukusu vinske publike. Naprosto, želja mu je da se grožđe prebaci u čašu bez naknadnih korekcija i da prikaže u vinu kakva je bila ta godina. Josip primenjuje principe biodinamičke proizvodnje. U vinogradu koristi samo bakar i sumpor. Vino se pravi bez električnih aparata, kako je vekovima rađeno. Bobice se odvajaju od peteljke ručno, sa puno pažnje da se ne bi oštetile bobice. Potom se bobice ubace u bačvu i čeka se da počne spontana fermentacija. Mešanje taloga se uvek radi u skladu sa mesečevim menama, pa otud i ime vina Mjesečar. Princip koji primećujemo takođe kod smenjivanja morske plime i oseke. Mesec svojom gravitacijom sam meša vino u uzlaznoj fazi kad iz mladog ide prema punom mesecu. U silaznoj fazi kad mesec iz punog ide ka mladom, gravitacija povlači talog i on pada na dno. Tada Josip otvara i meša sadržaj bačve. Onda sledi odležavanje pa punjenje u boce uz pomoć gumenog creva, bez filtriranja. Jedini sumpor koji pritom koristi je sumpor iz vinograda koji je unet sa bobicama.

Kod odabira sorti, Josip Brkić je u potpunosti posvećen lokalnim sortama koje već vekovima uspevaju na području Hercegovine – žilavka i blatina.

Zanimljivo je da i kod odabira bačvi Josip primenjuje pravilo “Najbolje je lokalno”. Bačve su pravljene od lokalnog bosanskog hrasta iz okoline Bugojna. U podrumu je svako bure drugačije veličine, u zavisnosti od toga kakvu nađe građu. Uglavnom dobije svaki put burad veličine između 180 i 250 litara.

Mjesečar 2016 – Bogato macerirano vino od sorte žilavka. Na nosu mekano, kompleksne arome žutog voća, vinogradarske breskve, kamilice, majčine dušice, cveta zove, kandiranog voća, propolisa, citrusa… Već pri prvom susretu sa Mjesečarem ostajem očaran svežinom i elegantnošću koju ima ovo vino, a koje ne retko može nedostajati kod vina ovog stila. Moguće da je to posledica toga što u bure stavlja čitave bobice…

Mjesečar 2015 – Zrelija impresija na nosu, intenzivna, patinasta. Note sušenog voća, mediteranskog bilja upotpunjene tragom badema, grejpfruta. Puno telo, zaokružena impresija u ustima, odlične kiseline garantuju vinu dugovečnost.

Josip Brkić je poput nekolicine drugih vinara sa ovih prostora u priču o biodinamici i organskoj proizvodnji ušao zahvaljujući slovenačkim vinarima. A potom je nadogradio svojim iskustvom.

© Maja Sajler Garmaz

Mjesečar 2012 – Divna patina, na nosu kamilica, listići čaja, majčine dušice, začini, kora pomorandže. Tanini grade strukturu vina u ustima, no i tu dolazi do izražaja upeglanost, sklad… Bez grubosti.

Mjesečar 2011 – Preovlađujući herbalno-začinski aromatski profil, kompleksne arome izbijaju u slojevima… Vino za kontemplaciju. Uzvišena vinska lepota. Iz godine u godinu, mjesečar zadržava svoju eleganciju i svežinu. Bez tuposti, bez prezrelosti. Duga, uzbudljiva završnica. Meni omiljena berba Mjesečara.

Mjesečar 2008 – Zrelo, plemenito vino. Čaj od lipe, bosiljak, sušeno voće, kora od pomorandže, badem. U ustima neverovatna svežina, citrusna nota se zadržava na nepcima prenoseći svežinu, poigravajući se sa notama breskve, pomorandže… Ovde se lepo oseti i prijatna slast koju žilavka dobija sazrevanjem.

Limousine 2006 – U poslednjih nekoliko godina sam imao priliku da probam dosta sjajnih vina sa prostora bivše Jugoslavije. Međutim, već na prvom gutljaju Limuzine iz 2006. godine, nemam dilemu da je ovo jedno od najboljih vina sa prostora bivše Jugoslavije. Onda postaje jasno koliko ima istine u rečenici “Dao bih sve pare da ponovim to vino”, koju je Josip izgovorio dok su prisutni čekali da u čaši dobiju delić vinske istorije Balkana.

Berba te 2006. godine je bila osrednja tako da se nije puno očekivalo od vina. Josipu je u podrumu ostalo slobodno jedno bure od 250 litara od slavonskog hrasta. Poslušavši savet slovenačkog vinara Stojana Ščureka, u vinogradu je uspeo da nekoliko dana pred berbu dobije deo grožđa koje je dehidriralo na lozi te samim tim dobilo na koncentraciji i šećerima. Preradio ga je zajedno sa ostalim grožđem. Za razliku od Mjesečara, ovde nisu korišćene cele bobice. Spontana fermentacija bez kontrolisane temperature, prirodni kvasci. Nakon nekog vremena, mislili su da neće biti ništa od tog vina jer je bilo sasvim posebno, drugačije. No, prilikom probe sa Aleš Kristančičem, Aleš je bio uveren da je pred njim “veliko vino Hercegovine”. I nije pogrešio.

A sad je tu pred nama. Poslednji magnum Limuzine iz berbe 2006. Teško je rečima opisati tu kompleksnost, slojevitost koja se oseti na nosu. Diskretne petrolejske note vinu daju klasičnu ozbiljnost i lepotu. No, kao u svim Brkićevim vinima, i dalje izuzetna svežina kao kontrast koncentrovanom aromatskom profilu u kom dominiraju začinsko-herbalne note. Puno telo, završnica koja traje…i traje…  i ne želite da nestane ta impresija. Zamišljam da ovako izgleda piće bogova iz antičke mitologije…

Crveni mjesečar 2008 – (sortni sastav: 100% blatina) Josip uz osmeh naglašava da je ovu bocu prodao, a potom je i otkupio da bi imao za arhivu. Na nosu, vino me podseća na odležali ksinomavro sa svojim aromama sušenog paradajza, zrele višnje, zemlje, crne masline, kože, mediteranskog bilja. Razvijeno, mekano. U ustima i dalje tragovi crvenog voća uz obilje tercijarnih nota. Kontrolisana snaga i balans u vinu. Sve savršeno uklopljeno da ne štrči, da ne kvari utisak…

I dok na kraju probamo i Gredu iz berbe 2008, misli su mi već odlutale… Teško je vratiti se u realnost nakon vina kao što je Brkićeva Limuzina… Nakon ove vertikale, svakom postaje jasno da je suština vinarstva upravo jednostavnost i prirodnost. U svim Brkićevim vinima se vidi ta ista superiorna crta prirodnog sklada.

_______________________________________________

Festival WineOS je organizovan 11. i 12. januara 2019. godine po peti put u Osijeku. Festival je okupio više od 70 izlagača iz Hrvatske i susednih zemalja i pružio priliku posetiocima da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja.

(13.02.2019.)




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN PROČITAJ VIŠE


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade