Događaji

Događaji / 07/24/2024 / 218

MARNAVELI VINARIJA - U GRUZIJSKOJ KOLEVCI VINA

Dok se avion spušta na aerodrom u Tbilisiju, uzbuđenje raste jer prvi put posećujem ovu zemlju koja ponosito nosi reputaciju kolevke vina, teritorije na kojoj je čovek prvi put uspeo da napravi vino od grožđa pa im stoga vasceli vinoljubivi svet duguje zahvalnost.

Tbilisi, grad malo veći od Zagreba je osnovan u 5. veku na obali reke Kura. Naziv grada potiče od starog gruzijskog imena T'pilisi (Tpilisi) što bi u prevodu značilo "toplo mesto" jer se na području grada nalaze izvorišta tople mineralne vode.

Koliko je vino deo gruzijske kulture postaće vam jasno čim prošetate ulicama starog grada. Na svakom koraku vas sačekuju bašte vinskih barova i prodavnice vina. Ljubitelj vina u Tbilisiju sigurno neće ostati žedan. (Više informacija o turističkim atrakcijama Tbilisija i Gruzije na linku: https://georgia.travel/ )

MARNAVELI VINARIJA

Upoznavanje sa vinima Gruzije počinjem iz vinarije koja još uvek nema izgrađene kapacitete za vinski turizam i prijem gostiju. Naime, zgrada vinarije je upravo u izgradnji. Postoje ozbiljni planovi za razvoj. No, vinarija je prvobitno započela poslovanje trgovinom rinfuznim žestokim pićima. I u vreme Sovjetskog saveza, gruzijska žestoka alkoholna pića su imala dobru reputaciju. Enolog vinarije nam saopštava da su im još uvek važna izvozna tržišta zemlje kao što je Ukrajina. Ispred vinarije vidimo i železnički vagon na sporednom koloseku. Saznajemo da se u Kazahstanu još uvek preferira transport alkoholnih pića vozom tako da iz vinarije redovno polaze pošiljke vina i žestokih pića prema Astani.

Vinarija Marnaveli je usredsređena na autohtone gruzijske sorte vinove loze. Prvo upoznavanje sa vinima iz portfolija vinarije započinjemo od uzoraka iz tanka. U čašama nam je kikvi (Khikvi) iz berbe 2023, lokalna sorta iz istočne Gruzije, koja se smatra jednom od tipičnih gruzijskih sorti vinove loze iz regije Kaheti za lokalno tržište. Upravo tako se koncentriše i prodaja ovog vina u vinariji Marnaveli: 5% godišnje proizvodnje ide u izvoz, dok 95% kikvi vina se plasira lokalnim ljubiteljima vina. Osvežavajuće kiseline, lagano telo, arome jabuke, badema, citrusa, grejpfruta. Potom probamo iz tanka i Kisi 2019. Ova gruzijska sorta je pogodna za odležavanje. Puno telo, kompleksno, upečatljive note žutog voća, jabuke, kruške. Prijatan trag gorčine u završnici.

Kisi - Kikvi 2023 - Probamo vino iz boce bez etikete. Kvevri, dakle vino koje je provelo 6 meseci u kontaktu sa pokožicom u kvevri sudovima. Izuzetno elegantno, što nekad može da nedostaje maceriranim vinima. Ove dve sorte se izuzetno dobro uklapaju u kupaži. Tanini naglašeni, mekani, svilenkasti. Na nepcima, arome žutog voća, suve kajsije, seno, badem, čaj od kamilice. Duga, sočna završnica.

Rkatsiteli Quevri 2022 - Šest meseci u kontaktu sa pokožicom. Mekana, elegantna impresija. Intenzivne, koncentrovane arome žutog voća, suve kajsije, džema od kajsija, dunje. Sveže kiseline, zaokružena mekana završnica.

Tokom degustacije, imamo priliku da probamo i lokalni slatkiš po imenu čurkela (Churchkhela). Ta poslastica je bila zastupljena i na Balkanu, a tipično se pravila od koncentrovane šire i orašastih plodova.

Rkatsiteli 2022 - Vino odležavalo u hrastovim sudovima 6 meseci. Elegantna upotreba hrasta, koja je vino prvenstveno obogatila začinskim tonovima, vanila, slatki začini. Kompleksno, zaokružena impresija na nepcima. Skladne kiseline.

Saperavi Quevri 2022 - Vino odležavalo 6 meseci u kvevri sudovima, a potom u drvenim sudovima. Na nosu, intenzivno, slojevito, precizan aromatski kompleks. Intenzivne arome crnog i crvenog voća, borovnica, kupina, crna ribizla. Medium plus telo, sočno, osvežavajuće kiseline.

Saperavi 2019 - 70% vina iz berbe 2019, 30% vina iz berbe 2021. Puno telo, kompleksno, razvijeno. Note katrana, grafita, crnog šumskog voća, svežeg mesa. Izuzetno vino. Odlične kiseline. Moćna struktura.

Degustacija vina iz portfolija vinarije Marnaveli mi je ukazala koliko brzo se vinska scena Gruzije razvija. Tradicija i kontinuitet gruzijskog vinarstva su neupitni. Kvalitet vina raste, pred nama imamo kvevri vina koja su precizno napravljena, bez nedostataka. Marnaveli, nekada industrijska vinarija i destilerija koja se prvenstveno fokusirala na kvantitet sada svoj fokus pomera na kvalitetna vina i razvoj vinskog turizma. Dobar pokazatelj u kom pravcu ide savremena gruzijska vinska scena.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


MARNAVELI VINARIJA - U GRUZIJSKOJ KOLEVCI VINA PROČITAJ VIŠE


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade