Aktuelno
Aktuelno / 12/10/2019 / 2007
Pogled sa balkona dvorca u Šiklošu na južne padine vilanjskih brda otkriva nepregledne vinograde. Vinska regija Vilanj obuhvata 2.500 hektara vinograda, a najbolje pozicije se nalaze upravo na južnim padinama vilanjskih brda.
Vilanj je najznačajnija vinska regija Mađarske ako pričamo o crvenim vinima. Zahvaljujući specifičnim klimatskim uslovima i uticaju submediteranske klime, ova regija može da se pohvali sa 2100-2150 sunčanih sati tokom godine. Zato i ne čudi što 80% vina iz ove regije čine crvena vina. Pored kadarke i portugizera (koje su na prostor Mađarske doneli Srbi i Podunavski Nemci), vinogradi Vilanja od crnih sorti takođe sadrže i kaberne fran, kaberne sovinjon, frankovku i merlo.
Za razumevanje vina iz Vilanja, takođe treba znati da se vinogradi nalaze na nekom od sledećih tipova zemljišta: les, krečnjak, gajnjača, smonica. Nadmorska visina na kojoj se nalaze vinogradi je između 140 i 350 metara.
Kaberne fran je upravo u Vilanju pronašao svoj idealan terroir. Vinova loza koja raste na lesnom zemljištu sa visokim sadržajem krečnjaka i izložena tokom godine intenzivnom suncu stvara puna, kompleksna, ekstraktivna vina. Stoga su 2014. godine izmenjeni propisi o geografskom poreklu te je vino iz premijum i super-premijum kategorije od 100% kaberne frana postalo najznačajniji brend regije pod nazivom Villanyi Franc. Bitna odlika vilanjskog kaberne frana je i odležavanje u većim delom novim drvenim sudovima. Dovoljno je reći da vinarija Bok svake godine kupi oko 200 novih buradi.
Villanyi Franc iz premijum kategorije se pravi od grožđa iz vinograda sa maksimalnim prinosom od 60 hl/ha, odnosno 8,5 tona/ha. Vino odležava najmanje godinu dana u hrastu (u praksi najčešće od 1-3 godine odležavanje u bariku).
Villanyi Franc iz super-premijum kategorije se pravi od grožđa iz vinograda sa maksimalnim prinosom od 35 hl/ha, odnosno 5 tona/ha. Vino odležava najmanje 2 godine u hrastovim sudovima i boci (u praksi je to najčešće ukupno više od 3 godine).
Koliko je kaberne fran važan za Vilanj pokazuje i konferencija Franc & Franc koja se održava svake godine počev od 2015. godine. U okviru konferencije, ove godine je Andras Horkay iz Budimpešte predstavio vinski identitet kaberne frana iz Vilanja.
Popularnost kaberne frana raste u čitavom svetu a ne samo u Mađarskoj. Naravno, najviše zasada kaberne frana možemo pronaći u Francuskoj (37.000 ha) i Italiji (7000 ha), ali Mađarska je već stigla na 5. mesto u svetu po površinama vinograda kaberne frana sa 1.400 ha (od čega se približno jedna trećina nalazi u Vilanju). Ekspanzija kaberne frana u Mađarskoj je krenula kada je Michael Broadbent 2000. godine izjavio za Dekanter da je "kaberne fran našao svoj prirodni dom u Vilanju" i time skrenuo pažnju vinske javnosti na ovu regiju i sortu.
Ako pokušamo da definišemo stil kaberne frana iz Vilanja, onda je to najčešće vino bogato taninima, visokih alkohola, punog tela, sa aromatskim profilom kojim dominiraju zrelo crno voće, kupina, višnja, šljiva uz začinske note, biber uz arome koje potiču od odležavanja u hrastovim sudovima.
Takođe, naučna istraživanja su pokazala da u normalnoj godini, kaberne fran u poređenju sa ostalim glavnim sortama Vilanja (kadarka, merlo, frankovka, kaberne sovinjon) ima najveći kapacitet za vršenje fotosinteze (dakle sposobnost akumuliranja šećera). U izrazito suvoj godini, rezultati istraživanja su pokazali da kaberne fran, kadarka i frankovka imaju vrlo slične rezultate i uspevaju da vrše fotosintezu. Za razliku od njih, merlo pati i pokazuje teškoće u vršenju fotosinteze, dok kaberne sovinjon pokazuje osrednje rezultate.
Superiornost kaberne frana u Vilanju se pokazuje i ako uporedimo sadržaj polifenola u ovim sortama vinove loze. Kaberne fran u Vilanju uvek ima najviše polifenola, i po sadržaju polifenola je sličniji merlou nego kaberne sovinjonu.
Villányi Cabernet Franc 2018 - Szemes Pince
Vinarija Semeš poseduje 5,5 ha vinograda, od čega 1 hektar čine zasadi kaberne frana na položajima Remete, Jammertál i Csillagvölgy. Vinogradi kaberne frana su stari 20 godina i pretežno na lesnom zemljištu sa visokim sadržajem krečnjaka. Nakon kontrolisane fermentacije u plastičnim sudovima, slede malolaktika i odležavanje 9 meseci u velikim bačvama.
Vino koje osvaja svojom svežinom. Lepe, razigrane kiseline. Primarno voćne arome sa diskretnijim začinskim nijansama. Crveno šumsko voće, višnja, crvena ribizla, cvetna nota. Zreli tanini, još uvek neispolirani. Skladno, prijatno vino.
Siklós Cabernet Franc 2017 - Bakonyi Péter Pincéje
Vinarija Peter Bakonjija poseduje ukupno 5ha vinograda, od čega su 2 hektara zasadi kaberne frana stari 9 godina na položajima Siklós, Makár i Város-hegy. Preovlađujući tipovi zemljišta su les i gajnjača. Organska proizvodnja. Fermentacija u plastičnim tankovima, a potom 8 meseci odležavanje 50% u francuskom hrastu, a 50% u inoksu.
Nešto kompleksniji aromatski profil uz više crnog voća, borovnice, kupine. Puno telo, na nepcima preovlađuju arome višnje, borovnice, kupine. Slana, mineralna impresija.
Villányi Cabernet Franc 2017 Lelovits Tamás Pincészete
Grožđe za ovo vino dolazi sa položaja Kisharsány i Bocor dűlő. Vinogradi stari 9-15 godina posađeni na gajnjači na nadmorskoj visini od 200 metara. Fermentacija u inoksu, potom 15 meseci odležavanja u korišćenoj buradi od mađarskog hrasta.
Kod ovog vina malo više dolaze do izražaja arome koje potiču od odležavanja u hrastu. Na nepcima je sačuvalo voćnost, kompleksne arome, višnja, crveno voće, šljiva, slatki začini. Zaokružena impresija, puno telo, odlična struktura. Duga, mekana intenzivna završnica.
Villányi Franc Csillagvölgy-dűlő 2017 - Gere Attila Pincészete
Vinarija Atila Gere je jedna od vodećih vinarija u Vilanju i svakako je doprinela popularnosti Vilanja kako u Mađarskoj tako i izvan granica. Prvo sortno vino od kaberne frana iz vinarije Atila Gere je proizvedeno 1993. godine. Fermentacija u inoksu, malolaktička fermentacija i odležavanje 16 meseci u drvenim sudovima (80% novi hrast, 20% korišćeni).
Još uvek mlado vino, puno potencijala. Ovako zamišljam tipičnog predstavnika vina iz Vilanja. Gusto, koncentrovano, snažno. Na nosu kompleksno, plemenito, integrisane elegantne note hrasta, crno šumsko voće, vanila, crna čokolada, cimet. Uprkos toplini i koncentraciji, vino nema džemastu tupu impresiju u ustima. Divne kiseline, zreli tanini. Vino za čuvanje jer će sigurno biti sve bolje u narednim godinama.
Trinitás Villányi Franc 2016 - Heumann Pincészet
Tokom posete Vilanju, imao sam priliku da probam vina iz portfolija vinarije Hojman i mogu slobodno reći da je ova vinarija pri vrhu mojih vilanjskih favorita. Vinarija Hojman ima 3 hektara pod zasadima kaberne frana (od ukupno 10 hektara vinograda). Vinogradi stari između 9 i 16 godina se nalaze na nadmorskoj visini od 280 metara na lesnom tlu bogatom krečnjakom.
Vino koje svega ima u izobilju. I alkoholi su visoki, telo puno, čvrsta struktura, povišene kiseline, kompleksan aromatski profil. Međutim, sve zajedno deluje dobro integrisano kao celina. Zrelo voće (crno i crveno šumsko voće, kupina, šljiva, višnja) dominira iako je i uticaj drveta snažan. Sve u svemu, odličan pokazatelj kaberne frana iz Vilanja.
Villányi Franc 2016 - Riczu Tamás Borászata
Vinograd posađen 2004. godine na nadmorskoj visini između 160 i 200 metara. Organska proizvodnja grožđa. U vinifikaciji se koriste isključivo prirodni i veganski elementi. Vino je odležavalo 21 mesec sur lie u korišćenom buretu od mađarskog hrasta (225 l) uz redovno podizanje taloga.
Vino sa karakterom, izuzetno kompleksno. Koncentrisano voće na nosu, borovnica, kupina, vanila, slatki začini uz intrigantnu slanu impresiju joda. U ustima puno telo, slojevita struktura, arome višnja, borovnica, kupina, slatki začini. Duga prijatna završnica. Izuzetno vino!
Villányi Franc 2015 - Ruppert Borház
Od ukupno 27 ha vinograda, zasadi kaberne frana se prostiru na 2,5 ha. Vinogradi su stari 17 godina i posađeni su na potezu Diósviszló na nadmorskoj visini od 200 metara na zemljištu sastavljenom od lesa i gajnjače na krečnjačkoj podlozi.
Na nosu zatvoreno, suzdržano. Začinske note koje se mešaju sa notama crnog voća, višnje. Živahne kiseline. Robusna struktura. U ustima, diskretan herbalni trag koji ostaje i u završnici, praćen suvim taninima.
Villányi Franc 2015 - Sauska Pincészet
Vino koje razoružava... Dopadljive, bogate arome na nosu crnog i crvenog voća, biber, cimet, crna čokolada. Na nepcima, snažna struktura. Puno telo, zreli čvrsti tanini, odlične kiseline. U ustima, crno šumsko voće, višnja, menta, jod, začini... Vino koje već sada pokazuje odlike velikog vina.
Villányi Franc Várerdő-dűlő 2012 - Gere Tamás & Zsolt Pincészete
Od ukupno 14 ha vinograda, zasadi kaberne frana čine 3 hektara na položaju Várerdő-dűlő. Organski uzgoj grožđa. Kompleksan sastav zemljišta, kombinacija lesa, smonice i gajnjače na krečnjačkoj podlozi.
Nakon fermentacije u tanku od inoksa, vino je provelo 30 meseci u pretežno novim drvenim sudovima od francuskog i mađarskog hrasta (burad od 225 l i bačve od 5 hl).
Duboko, koncentrovano, zrelo. Na nosu kompleksno, arome višnje, kupine, crnog šumskog voća, šljive, vanila, karanfilić, cimet, duvan. U ustima, dobro očuvane kiseline daju vinu kičmu. Bogata, zrela impresija. Duga završnica.
Mandolás 2016 - Vylyan Szőlőbirtok & Pincészet
Odlično vino sa puno karaktera. Na nosu se izdvaja zrelo voće, crvene i crne šumske bobice, šljiva, začinska završnica, tamna čokolada. Impresija u ustima je zrela, sočna, moćna. Aromatski profil vuče ka džemastim notama. Tanini zreli, somotasti. Izuzetne kiseline.
Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc - Kopár 2015 - Csányi Pincészet
Vinogradi kaberne frana stari 9 godina se nalaze na položaju Kopár, na najvišim delovima (nadmorska visina 300 metara) koje odlikuje visoka zastupljenost krečnjaka u lesnom zemljištu.
Razvijeno, slojevito vino koje neprestano iznenađuje novim impresijama koje se polako otvaraju u čaši. Voće se još uvek drži mada ga prekrivaju slojevi tamne čokolade, cimeta, joda, anisa, duvana. Na nepcima i dalje ima dosta crnog šumskog voća, kupina, borovnica, malina uz dobro integrisane note koje potiču od dugog odležavanja u hrastu. Dopada mi se što ovo vino punog tela uopšte ne ostavlja utisak teškog, tupog vina.
Villányi Franc 2015 - Mokos Pincészet
Vinarija Mokoš poseduje 15 hektara vinograda, od čega zasadi kaberne frana čine manje od 3 hektara. Vinogradi su posađeni 2003. godine na položaju Weingarten na nadmorskoj visini od 240 metara. Fermentacija u inoks tankovima, potom 2 godine odležavanje u buradi od 225 litara od mađarskog (80%) i francuskog hrasta.
Čini mi se da ovo vino ima sve elemente da bude izuzetno vino. Puno telo, kompleksnost, visoki alkoholi, visoke kiseline... Međutim, nedostaje da se svi ovi elementi zaokruže, integrišu u jednu skladnu celinu. Na nosu jako lep aromatski profil, miks crnog i crvenog šumskog voća, šljiva, meso, začinska nota.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016