Aktuelno
Aktuelno / 08/07/2024 / 355
Odmah po dolasku u vinariju Giuaani u regiji Kaheti, red je da se upoznamo sa gruzijskom tradicionalnom suprom. Gostoljubivost uparena sa autentičnom gastronomijom i vinskim nasleđem koje se prenosilo generacijama i dalje žive. Nama sa Balkana je ovo nasleđe blisko jer negujemo kulturu sofre.
Gruzijsku supru ceremonijalno prate utvrđena pravila. Nekada su učesnici za stolom pretežno bili muškarci, dok su žene pripremale hranu i pratile redosled pri obedovanju. Domaćin supre je birao tamadu (kod nas je to uloga zdravičara na slavljima) koji je imao ulogu da podiže zdravice i vrši interakciju sa gostima, često uz komične komentare sa ciljem da osigura dobro raspoloženje za stolom.
Danas supra nije samo rezervisana za muškarce jer je ideja supre ostala ista kroz vekove: zajedničko obedovanje i deljenje. Gruzijska supra ima svoje regionalne razlike ali je definitivno prava prilika da doživite svo bogatstvo i raznovrsnost gruzijske kuhinje, počev od selekcije sireva i tradicionalnog hleba, povrća, pečenog ili kuvanog mesa. Na stolu ne nedostaje ni jagnjetine, jela od testa, lokalni dezerti poput čurkele. Niz se nastavlja, a gozbu dodatno upotpunjuje gruzijsko vino. A uz vino sledi i tradicionalno polifono pevanje.
Naši domaćini su odlučili da zajedno podelimo obrok i iskusimo supru u vinariji Giuaani u selu Manavi. Porodica Giuashvili se bavi proizvodnjom vina od 19.veka, no prvi pisani trag o tome je iz 1894. godine kada su pri rođenju muškog deteta u porodici odlučili da tu radost obeleže i nabavkom novih kvevri amfora. Vinarija kakva je danas pred nama je osnovana 2010. godine i u proteklom periodu su stigli u sam vrh kada je u pitanju gruzijski vinski turizam.
Iako su bazen i turistički sadržaji pravi mamac u vrelim letnjim danima, odlučili smo da rashlađenje pronađemo u vinskom podrumu. Vinarija je opredeljena za proizvodnju vrhunskih vina, pa se u svakoj fazi proizvodnje posvećuje naročita pažnja kvalitetu. Savremena oprema u kombinaciji sa drevnim tehnikama vinarstva daju idealnu kombinaciju. Pri preradi grožđa se odvajaju bobice od peteljki, ali se određena količina peteljki stavlja u kvevri amfore. Vino iz kvevri amfora prolazi kroz jednu grubu filtraciju. Odležavanje u hrastovim sudovima se primenjuje kod crvenih vina i za manju količinu belih vina. U početku je vinarija koristila kavkaski hrast, no danas su u upotrebi isključivo burad of francuskog hrasta.
Manavi 2022 - Giuaani - (sorta: Kakhuri Mtsvane) Vinifikacija u inoks tankovima. Na nosu, intenzivna aroma žute jabuke, citrusa, vinogradarske breskve. Na nepcima, tropske note, vinogradarska breskva, mango, žuta jabuka. Prijatna, zaokružena završnica.
Manavi barrel 2021 - Giuaani - (sorta: Kakhuri Mtsvane) Vinifikacija u inoks tankovima. Odležavanje 9 meseci u hrastovom buretu. Elegantna, kompleksna ekspresija drveta, vanila, kroasan, puter, breskva, kajsija. Osvežavajuće vrlo prijatne kiseline.
Mtsvane Quevri 2020 - Giuaani -(sorta: Kakhuri Mtsvane) Fermentacija i sazrevanje 6 meseci u kvevri amfori u kontaktu sa pokožicom, pa potom 4 meseca sazrevanje u hrastovom buretu. Ćilibarne boje, kompleksno, slojevito. Arome suvog grožđa, suve kajsije, pečenog lešnika, začinski tonovi, žuta jabuka. Punog tela, intenzivnih mekanih tanina. Završnica ostavlja trag zrelog voća.
Saperavi barrel 2022 - Giuaani - (sorta: Saperavi) Fermentacija u inoks tanku i odležavanje u hrastovom buretu 9 meseci. Kompleksni aromatski profil otkriva note bibera, kupine, suve šljive, nara, svežeg duvana. Na nepcima razigrana kiselina, tanini ostavljaju blago suv trag. Duga uzbudljiva završnica.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016