Aktuelno

Aktuelno / 11/18/2013 / 1130

DIREKTNO SA DWCC 2013 - LOGROñO (RIOHA, ŠPANIJA)

DWCC 2013  Sam pogled na spisak aviokompanija i gradova do kojih se može leteti sa beogradskog aerodroma, iz srca Balkanskog poluostrva, u pravcu Iberijskog poluostrva odmah stavlja do znanja da to neće biti nimalo jednostavan poduhvat. Destinacija: Logroño, centar vinske regije Rioha. A to znači: tri aviona, po par sati čekanja na aerodromima u Rimu i Madridu, pa transferi do/sa aerodroma... sve to bi ostavilo tragove umora i na najiskusnijem putniku... No, sav umor i svi napori padaju u drugi plan čim se stigne do Rioha Foruma, konferencijske dvorane u kojoj se održava ovogodišnja DWCC (Digital Wine Communications Conference). Rioha Forum Rioha Forum DWCC se održava već šesti put, mada je do sada nosio zvanični naziv EWBC (European Wine Bloggers Conference). Međutim, tokom 6 godina trajanja je prerastao naziv evropski, jer je među 300 učesnika veliki broj onih koji dolaze sa svih meridijana, a ne samo iz Evrope... Prva EWBC konferencija je održana 2008. godine u Riohi i tada se okupilo 30 učesnika iz 11 zemalja. Ove godine, ponovo u Riohi, okupilo se 300 učesnika iz rekordnih 40 zemalja- vinskih novinara, blogera, kritičara i svih onih koji svoju pasiju prema vinu prenose putem digitalnih medija. Tema ovogodišnje konferencije je "Flavour", tako da su tokom trajanja konferencije učesnici istražili sve elemente ukusa, načine na koje ga možemo interpretirati, definisati, a potom i iskomunicirati, odnosno podeliti sa drugima putem digitalnih medija. DWCC je odlično mesto za razmenu ideja sa kolegama vinskim novinarima, piscima, kritičarima, blogerima, menadžerima društvenih mreža i svim drugim koji su na vreme spoznali mogućnosti koje pružaju digitalni mediji u širenju vinske kulture i priče o vinima. Po drugi put, Srbiju je na ovoj konferenciji predstavljala vinopedia. U neku ruku, može se reći da smo predstavljali i širi region bivše Jugoslavije, obzirom da nije bilo učesnika iz drugih država bivše Jugoslavije.   RIOHA - TRADICIJA KUPAŽIRANJA U prošlosti, u vinogradima Riohe su sađene razne crne sorte grožđa zajedno, što je bila uobičajena praksa u pojasu Mediterana, pa uostalom i kod nas recimo u vinogradima Župe ili u Negotinskoj krajini... Potom se od izmešanog grožđa različitih sorti pravilo vino. Takođe, vinari su uzimali grožđe iz svih delova Riohe kako bi vinu dali veću kompleksnost. U prošlosti, vinari su težili da grožđe ranije beru, da bi uskladili periode sazrevanja grožđa u različitim delovima Riohe... U to vreme, tamno obojena vina sa obiljem tanina su smatrana nesofisticiranim vinima i nisu bila široko prihvaćena. Vina su i tada odležavala dugo, ali obično u velikim bačvama. Tokom dvadesetog veka, novi mali proizvođači se nisu bojali da eksperimentišu sa modernim tehnikama u vinogradu i u podrumu, što je dovelo i do boljeg razumevanja termina "terroir" odnosno "terruño" na španskom. Takođe, došlo je do promena i u pogledu odležavanja vina, te se umesto velikih bačvi sve više koriste barik burad po uzoru na čuvenu francusku regiju Bordo.  U tradicionalnoj Riohi, naglasak je bio na procesu, a u modernoj Riohi, u fokusu se nalazi razumevanje zemljišta iz određenog dela Riohe i uklapanje odgovarajućih sorti grožđa uz određeno zemljište. Kao rezultat toga, dobijena su tamno obojena vina sa više voćnosti i tanina. vinogradi Riohe vinogradi Riohe   vinogradi Riohe u podnožju Kantabrijskih planina vinogradi Riohe u podnožju Kantabrijskih planina   VREME PROTIČE, A VINO POSTAJE SVE BOLJE Prvi dan konferencije je počeo zahtevno od samog jutra... Tek je 9.30 sati ujutro, a pred nas izlazi prvoligaški tim Riohe... Degustaciju vode Joan Gomez Pallares (pionir među vinskim blogerima u Španiji) i Tom Perry (promoter vina iz Španije i Riohe još od 1975. godine i autor bloga o vinima Riohe 'Inside Rioja'). - Viña Tondonia 2001, R. Lopez de Heredia - sortni sastav: tempraniljo 75%, garnača 15%, grasiano i mazuelo 10%. Vino tople cigla crvene boje sa nijansom ćilibara. Do nosa odmah dopiru mekane arome vanile i slatkih začina koje potiču od hrasta, i mame vas da nastavite dalje otkrivanje aroma ovog vina koje je 6 godina odležavalo u buretu, a preostali period u boci. Vino u odličnoj kondiciji, zaokruženo, prijatnih kiselina.  

Vina Tondonia

 - Rioja Viña del Olivo 1996, Bodegas y Viñedos del Contino - Ovo vino se pravi od grožđa koje potiče sa parcele koja nosi ime 'Olivo' (po stablu masline starom 800 godina koje se nalazi na parceli).Vinarija Contino nije tipični predstavnik Riohe, jer se u njihovom portfoliju vina primećuje fasciniranost pojedinim parcelama vinograda koje daju grožđe odličnog kvaliteta i posvećenost monosortnim vinima od sorte grasiano. Sortni sastav: tempraniljo 95%, grasiano 4%, mazuelo 1%. Odmah se u čaši primećuje još tamnija crvena boja nego kod Viña Tondonia... Vino je u odličnoj kondiciji, moćno vino, snažnog tela, džemasto voćno na nosu, sa blagim notama eukaliptusa i mentola. Sve te arome su zaokružene notama vanile i slatkih začina. Izuzetno prijatni tanini.   

Contino Vina del Olivo 1996

 - Cune Imperial Gran Reserva Rioja 1995, Compañia Vinicola del Norte de España - Sortni sastav: tempraniljo 85%, grasiano 10%, mazuelo 5%. Vino srednjeg tela, sa srednje-ka-dugoj završnicom. U ustima je vino bogato, kompleksno, dominiraju arome šljive, tamnog bobičastog voća, čokolade, uz fine nijanse slatkih začina koje potiču od barika. Mekani naglašeni tanini lepo oblažu usnu duplju i slivaju se u elegantnu završnicu. Kiseline se još uvek odlično drže. Inače, vredi ovde pomenuti i da je nedavno vino Cune Imperial Gran Reserva 2004 iz ove vinarije proglašeno vinom godine 2013 po ocenama Wine Spectator-a.... Jasno mi je i zašto ...  

Cune imperial Gran Reserva 1995

- Baron del Chirel  Rioja Reserva 1995, Marques de Riscal - Sortni sastav: tempraniljo 60%, ostale sorte 40%. U vinu se može prepoznati znatno prisustvo kaberne sovinjona,a naravno pošto to nije dozvoljena sorta za vina iz Riohe, vinarija nije smela da je navede na etiketi. Po svom stilu, ovo je odličan predstavnik moderne Riohe. Na nosu mu treba još vremena da se otvori (deluje zatvoreno, možda nije dekantirano dovoljno dugo), ali već sama naznaka kompleksnih aroma šljive, tamnog bobičastog voća, kedra, vanile i dima ukazuju da vas ni u ustima ovakvo vino ne može razočarati. A u ustima je gusto, mekanih ispoliranih tanina, zaista je prava privilegija probati ovakvo vino.  

Baron de Chirel 1995

- Roda I Reserva Rioja 1994, Bodegas Roda - Sortni sastav: tempraniljo 83%, garnača 17%. Čim vidite boju ovog vina, odmah vam je jasno da pripada grupi modernih Rioha.. Vino punog tela, sa  lepo ukomponovanim srednje-ka-visokim kiselinama koje mu daju živost, a ipak nimalo ne narušavaju savršenu ravnotežu ovog vina. Na nosu dominiraju zavodljive arome slatkih začina, vanile, tamnog voća, koje ne prelaze onu tananu liniju ka džemastom. Arome hrasta su vešto uklopljene.  

Roda I Reserva 1994

 - Beronia Gran Reserva 1982, Bodegas Beronia - Sortni sastav: tempraniljo, mazuelo, grasiano.  1982. godina je bila najbolja berba 80-tih godina XX veka. Ovo vino je izuzetan primer tradicionalne Riohe koja nije intenzivno obojena, već je u čaši svetle cigla crvene boje sa nijansama narandžaste. Elegantno vino, bez puno tanina. Na nosu je kompleksno, sa obiljem aroma od šljive, cimeta, badema, duvana, kože pa do diskretno ukomponovanih aroma koje potiču od bureta. Završnica duga i uzbudljiva.  

Beronia Gran Reserva 1982

 - Cosecha Rioja Gran Reserva 1982, Rioja Alta -Sortni sastav: tempraniljo 85%, grasiano i mazuelo 15%. Vino je 5 godina odležavalo u barik buradi od američkog hrasta. Ovo je definitivno vino koje me je opčinilo, uz koje sam saznao kako treba da izgleda lagano, elegantno vino izuzetne kompleksnosti. Na nosu se razaznaju note dima, duvana, kože, crne čokolade. U ustima elegantno, svilenkasto, zaokruženo... odavde do večnosti, bar je tako završnica delovala u ustima... Izvanredan doživljaj klasične Riohe.  

Cosecha 1982

  - Castillo Ygay Gran Reserva 1970, Marques de Murrieta - Sortni sastav: tempraniljo 75%, garnača 10%, mazuelo 12%, grasiano 3%. Berba 1970 se u Riohi smatra najboljom berbom veka. Zato je bilo neverovatno iskustvo probati ovo legendarno vino. Vino je odležavalo za današnje prilike neverovatnih 26 godina u velikim hrastovim bačvama, pre nego što je flaširano.  

Castillo Ygay 1970

  - Vina Soledad Reserva  Tete-de-Cuvee 1959, Bodegas Franco-Espanoles - Sortni sastav: malvazija,viura. Lepe zlatno žute boje, divan prijatan osećaj karamela, lešnika, marcipana u ustima, začućujuće ali još uvek sveže kiseline koje sigurno potiču od sorte viura, nikako tupo vino... U današnje vreme, prava retkost jer vinarije iz Riohe više ne prave ovakva vina... Bela vina iz Riohe se danas prave tako da mogu na tržište u narednih par godina, a ne da odležavaju decenijama.  

Vina Soledad 1959

           



NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN PROČITAJ VIŠE


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade