Događaji
Događaji / 03/22/2018 / 1310
Svako je došao sa svojim pažljivo napravljenim rasporedom sastanaka i spiskom vinarija koje planira da obiđe a ujedno i planom kako da najefikasnije prepešači vinski maraton od hale 7 do hale 17 diseldorfskog sajma.
Sajam ProWein nastavlja da raste i dalje uspeva da drži titulu najvećeg profesionalnog vinskog događaja. Ove godine se od 18. do 20. marta 2018. godine pod kupolama sajma okupilo ukupno 6.870 izlagača iz 64 države i više od 60.000 posetilaca.
Ovogodišnji sajam je doneo puno novosti. Upada u oči da organska, prirodna i biodinamička vina zauzimaju sve veći prostor na sajmu. Znatan deo hale 13 su ove godine zaposele vinarije čija vina imaju sertifikat Demeter, Biodyvin i druge organizacije za sertifikovanje organskih, prirodnih ili biodinamičkih vina.
Tokom sajma probao sam veliki broj vina, obišao štandove raznih vinskih regija i pronašao svoje favorite. Tri dana nije dovoljno da se obiđu svi štandovi koje biste voleli, tako da svi posetioci sigurno odlaze sa žalom što još neki štand nisu posetili...
Grande Polaire Yamanashi Koshu 2016 Barrel Fermentation - (sortni sastav: 100% košu) Vino je fermentisalo u buretu od francuskog hrasta. Na nosu se osete diskretne note koje potiču od drveta uz prijatne voćne arome: breskva, kajsija, citrusi. U ustima sočno, puterasto, ananas, tropsko voće, citrusi. Slano na nepcima sa prijatnom gorčinom u završnici.
Ove godine sam među izlagačima na ProWeinu obišao i nekoliko štandova austrijskih vinarija. Prijatno iznenađenje je bio susret sa Franc Šnajderom, vlasnikom vinarije Artisan Wines iz Burgenlanda (Neusiedlersee) koji je napustio karijeru u aviokompaniji Austrian Airlines i posvetio se vinarstvu. Vina iz ove vinarije poseduju preciznost, jasne odlike sorte, izražajnost, podjednako kod konvencionalnih vina i kod eksperimentalnih vina gde do izražaja dolazi inovativnost Franc Štajnera i njegova strast prema vinima. Franc Šnajder je takođe posvećen sorti welschriesling (grašac) i sa njom pokušava da istraži sve mogućnosti ove plemenite sorte vinove loze.
Pored čistog, svežeg, hrskavog grašca (stil koji je široko zastupljen i kod nas), Franc pravi i Welschriesling Alte Reben 2015, vino od grožđa iz vinograda starog 45 godina. Fermentacija u korišćenom hrastovom buretu uz odležavanje i sazrevanje 12 meseci na talogu kvasca. Nije rađena malolaktika. 2 grama rezidualni šećer. Kompleksan nos, žuto voće, kruška viljamovka, tragovi dima, cvet bagrema. U ustima sočno, kiseline vinu daju živost. Aromatski profil jako uzbudljiv: breskva, žuta jabuka, dunja, anis, seno.
Potom sam probao i Welschriesling pod etiketom Experimental Wine 2017 (serija od 300 boca). Nefiltrirano vino, 3 nedelje na pokožici, bez kontrolisane temperature, fermentacija u otvorenom fermentoru. Hipsterska verzija grašca, u ustima izuzetno kompleksno vino, arome zove, zelene dženarike, grejpfruta, citrusa, seno, zeleni čaj. Sveže kiseline daju vinu dubinu. Čak i kod ovih eksperimentalnih vina se vidi preciznost, fokusiranost vinara, jasne karakteristike i što je najvažnije, odsustvo nedostataka i mana vina.
Na štandu Franc Šnajdera sam ujedno po prvi put probao i PetNat od grašca (welschriesling), još jedno vino u seriji njegovih eksperimentalnih vina. Još jedan stil vina u kom grašac ima šta da pokaže...
Naravno, tokom obilaska austrijskih vinarija, obavezna stanica je Umathum, vinarija koja je na prostoru bivše Jugoslavije stekla prepoznatljivost ponajviše zahvaljujući Milošu Markoviću, enologu poreklom iz Trebinja koji je završio master studije za vinogradarstvo i enologiju u Gajzenhajmu, Nemačka, a kog sam prvi put sreo prošle godine u Španiji na takmičenju Concours Mondial de Bruxelles. U međuvremenu, vinarija Umathum je predstavila svoja biodinamička vina širom regiona, a o interesovanju koje je pobudio među našim vinarima kazuje i činjenica da su svi vodeći vinari iz Srbije iskoristili priliku da tokom posete Austriji obiđu i vinariju Umathum i upoznaju se sa principima proizvodnje koje Miloš tamo primenjuje u vinogradu i u podrumu.
Umathum Grauer Burgunder 2017 - Fermentacija u hrastovom buretu uz sazrevanje 6 meseci na talogu kvasca. Vino karakteriše odlična struktura i puno telo. Dosta zrelog voća prosto izbija iz čaše: kruška vilijamovka, dinja, jabuka, začinski tonovi, kamilica, delikatan dimni trag. Na nepcima bogato, kremasto, mekano. Još više dolaze do izražaja začinske note koje upotpunjuju prijatnu voćnost.
Umathum Ried Hallebühl Zweigelt 2013 - Vino od grožđa iz vinograda starog 40-50 godina. Vino koje dokazuje da cvajgelt kao sortu ne treba potcenjivati. Arome na nosu izrazito kompleksne, zrele, u rasponu od borovnice i crnog šumskog voća do nota kafe, šumskog tla, kože, uz naznake dima, vanile, kakaoa. U aromatskom profilu dominira zrelost, patina... Zrnasti, zreli, mekani tanini zaokružuju ovo strukturno vino. Na nepcima se izdvajaju još uvek mladolike voćne arome maline, crvenog voća, ljubičice kao kontrast zemljanim tonovima. Definitivno jedan od najboljih primeraka cvajgelta koji sam probao.
Umathum Kirschgarten Blaufränkisch 2015 - (sortni sastav: frankovka 100%) Definitivno vino koje mi se najviše svidelo iz čitavog portfolija vinarije Umathum. Na nosu prepoznatljive začinske note frankovke, tragovi timijana, ruzmarina, cimeta, elegantne nijanse koje potiču od odležavanja u drvetu. U ustima višnja, crna ribizla, kupina, cvetni tonovi. Tanini svileni, mekani. U ustima se oseti mineralnost. Kiseline u balansu, daju vinu svežinu. Puno telo.
Ako pričamo o Austriji, svakako neizostavna je vinarija FX Pichler iz regije Vahau koju svrstavaju u sam vrh austrijskog vinarstva. I zaista, pred nama su uistinu velika bela vina. Na ProWeinu sam probao mlada vina iz berbe 2017 koja će tek u budućnosti pokazati svu aristokratsku raskoš koju poseduju.
FX Pichler Grüner Veltliner Ried Loibenberg Smaragd 2017 - Grožđe iz vinograda sa najtoplijih pozicija (južna ekspozicija). U junu i julu 2017. godine su morali da navodnjavaju vinograd. Na nosu arome zrele zelene jabuke, breskve, kruške, meda. U ustima neverovatno moćno vino, bogato notama žute jabuke, kajsije, kruške, dunje. Naglašena mineralnost, slana impresija u završnici.
FX Pichler Riesling Ried Burgstall Federspiel 2017 - Bogat aromatski kompleks: zrela kajsija, vinogradarska breskva, medne note, začinski tonovi. Struktura elegantna. Puno telo, osvežavajuće kiseline, na nepcima se izdvajaju arome zelene jabuke, citrusa, mandarine. Vino sa potencijalom za odležavanje.
FX Pichler Riesling Ried Loibenberg Smaragd 2017 - Vino pršti od mladosti i potentnosti. Predstoji mu sigurnih 15 godina odležavanja a tada će zasijati u punom svetlu. Na nosu se ističu arome žute jabuke, mandarine, zelenog čaja, vinogradarske breskve, tropskog voća. Dobro integrisane kiseline. Slana impresija na nepcima. Ekstraktivno vino sa dugom završnicom.
Potom sam degustaciju nastavio kod još jednog Pichler-a. Vinarija Rudi Pichler se takođe nalazi u regiji Wachau i njihovi vinogradi se prostiru na 15 hektara, dok je preovlađujući sortiment rizling i grunerveltliner (uz 5% pino blan i crveni traminac). Vina Rudi Pihlera se mogu pronaći u Srbiji pošto ih uvozi vinoteka Baltasar iz Novog Beograda.
Rudi Pichler Ried Achleithen Riesling 2017 - Grožđe za ovo vino potiče sa izuzetno strmih terasa pokraj Dunava. Intenzivne voćne arome na nosu: vinogradarska breskva, ananas, žuta jabuka uz tragove kleke, vlažnog kamena. U ustima, vino se razvija u bogatu ekspresiju, kompleksan koncentrovan voćni profil. Arome ananasa, breskve, grejpfruta. Dosta mineralnosti, slana impresija na nepcima. Duga upečatljiva završnica.
Rudi Pichler Wösendorfer Kirchweg Riesling Smaragd 2009 - Bogato, razvijeno vino. Na nosu izrazito kompleksno: žuta jabuka, mandarina, kajsija, začinske note, suvva trava, timijan. Na nepcima svilenkasta elegantna tekstura, lepe kiseline. Dosta mineralno. Prosto te vuče da uzmeš još jedan gutljaj.
I za kraj sam odabrao vinariju Giefing iz Burgenlanda. Na njihovom štandu sam (na osnovu pouzdane preporuke) odabrao da probam šardone.
Giefing Contessa Chardonnay 2015 - 24 meseca odležavanje u francuskom bariku. Raskošno vino. Elegantne note začina i hrasta na nosu, dima, grejpfrut, citrusi; puterasto, kremasto, note dinje, kajsije, tropskog voća, naročito mango. Izuzetno duga završnica. Skladno vino.
Hala 17 u kojoj su vinarije iz Austrije izložile svoja vina je pokazala još puno autentičnih odličnih vina, tako da za sledeću godinu već stavljam u plan dalje otkrivanje austrijskih vina.
(22.03.2018.)
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
ŽUPSKI KARAVAN PROKUPCA 2024
PROČITAJ VIŠE
PROKUPCI IZ SVIH REJONA, UJEDINITE SE!
PROČITAJ VIŠE
MARNAVELI VINARIJA - U GRUZIJSKOJ KOLEVCI VINA
PROČITAJ VIŠE
REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024
PROČITAJ VIŠE
GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016