Aktuelno
Aktuelno / 04/21/2016 / 1374
Avion kompanije Air France iz Pariza je započeo sletanje. Ljubazne stjuardese uz osmeh žele putnicima prijatan boravak u Bordou, prestonici vina… Sa nestrpljenjem se probijam kroz aerodromsku zgradu i ulazim u deo u kom se nalaze trake za podizanje prtljaga. Uzimam kofer… Ogromne reklamne boce vina i bilbordi po zidovima aerodroma jasno govore da smo sleteli u vinsku regiju. Uzbuđenje i dalje traje. Vinski bloger i novinar iz Srbije je došao u Bordo da preuzme Millesima Blog Award (nagradu za najbolji vinski blog) u 2016.godini. Izlazim ispred aerodroma. Dočekalo me je sunce i … vinograd na aerodromu. E, dosta sam svetskih aerodroma obišao ali ovo je prvi put da vidim površine oko aerodromske zgrade na kojim su posađeni vinogradi.
Aerodrom Bordo-Merinjak Vozač u besprekornom odelu sa kravatom i tablom na kojoj je pisalo BERNARD MAGREZ me je sačekao ispred aerodromske zgrade. Ubrzo su nam se pridružili i ostali dobitnici nagrada. Srbija, Velika Britanija, SAD zajedno započinju vinsku avanturu u Bordou. Vozač koji je podsećao na repliku Džejms Bonda nas je poveo izvan grada, prema Desnoj obali. Gledajući putokaze, sve one lekcije o Bordou, levoj obali, desnoj obali oživljavaju. Etikete sa nazivima apelacija odjednom dobijaju realnu sliku. Kroz glavu mi prolazi raspored apelacija.. Sad se sve čini tu blizu, par desetina kilometara. Nakon 45 minuta vožnje, prolazimo kroz velelepnu kapiju i prostrani park u dvorištu. Naš dom u narednih nedelju dana će biti zamak (chateau). Bajka u Bordou može da počne. CHATEAU FOMBRAUGE Zamak Fombrož se nalazi na desnoj obali, u blizini Saint Emiliona. Zamak je dobio svoje ime po jednom od nekadašnjih vlasnika: Dima d Fombrož je bio ministar u francuskoj vladi u 18. veku. Bernar Magre je kupio zamak 1999.godine i od tada počinje konsultantski rad Mišel Rolanda na stvaranju vina iz zamka Fombrož. Vinogradi zauzimaju 60 hektara i 90% sortimenta čini merlo, dok preostali zasadi čine kaberne fran i malbek. Odmah po dolasku, dobrodošlicu u novi dom nam je poželela Šantal koja se već 12 godina stara o zamku a potom nas povela u deo zamka u kom su se nalazile naše sobe. Da ništa nije prepušteno slučaju dokazuje i rukom ispisana poruka Bernar Magrea u sobi. A pogled kroz prozor na beskrajne vinograde i enterijer zamka su oživeli istoriju.
Uz čašu Chateau Fombrauge Blanc 2010 smo imali priliku da se međusobno bolje upoznamo. Dok ispijamo dobro rashlađeno vino (sortni sastav: 40% semijon, 30% sovinjon blan, 30% sovinjon gri), Šantal nam uz osmeh govori da se od 2011. godine ovo vino više ne proizvodi, tako da imamo priliku da probamo zlatne rezerve bele kupaže iz zamka Fombrož. Na nosu vino još uvek odiše svežinom uz note citrusa i herbalne note koje jasno ukazuju na prisustvo sovinjon blana u kupaži. Prijatno iznenađenje je usledilo nakon što sam u ustima osetio kompleksnost i kremastu strukturu vina, upotpunjene bogatim voćnim notama kajsije i breskve. Jasno definisana i duga završnica. Pravo vino da nas osveži nakon dugog puta i pripremi za intenzivnu nedelju koja sledi.
Od prvog dana, šest dobitnika Millesima Blog Award 2016 su razvili međusobni odnos kao da se poznaju godinama. Najbolji dokaz da vino spaja ljude. A da predstavimo pobednike u 2016.godini koji su osvojili Millesima nagradu:
1. Michelle Williams (USA) - https://rockinredblog.com/about/
2. Regina Von Gootkin (USA) - http://wine-esquire.com/
3. Jeremy Wilson (USA) - http://txwinelover.com/
4. Mike Turner (UK) - https://pleasebringmemywine.com/
5. Madelyne Meyer (Switzerland) - http://www.uncorked-unscrewed-unfiltered.com/
6. Tomislav Ivanović (Serbia) - http://www.vinopedia.rs/
__________________________________________________________________________________________
Šta je Millesima? - Počev od 1983. godine, Millésima predstavlja jednog od vodećih evropskih trgovaca vinima vrhunskog kvaliteta i en primeur vinima. U podrumu ove kompanije se čuva vise od 2.500.000 boca vina iz najboljih berbi iz Bordoa, Burgundije, doline Rone, Alzasa, Šampanje… Tokom poslednjih 20 godina, Millesima je isporučila vina na adrese vise od 70.000 klijenata širom sveta. http://www.millesima-usa.com/?cm_mmc=blogger-_-branded-_-banner-_-blog+awards
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016