Aktuelno
Aktuelno / 08/02/2019 / 1663
Svi (vinski) putevi vode u Beograd… Ovog vikenda počinje BeoWine Fair na beogradskom sajmu, a kao u vreme bivše Jugoslavije, vinarije i vinari sa čitavog prostora bivše Jugoslavije su se sjatili u Beogradu i tokom čitave sedmice vinska fešta traje po ovdašnjim restoranima, vinskim barovima, vinotekama… Svi se trude da iskoriste svoj boravak u Beogradu te dodatno promovišu svoja vina lokalnom tržištu.
20. februara 2019. godine, u Vino Bar & Shop na Vračaru (ul. Jovana Rajića 5a), Alen Bibić je predstavio svoja vina beogradskoj vinskoj publici. Porodica Bibić iz Skradina (okolina Šibenika) vuče korene još iz 15. veka. Prva vina izlaze na tržište 1998. godine i od tada sa uspehom šire priču o dalmatinskim autohtonim sortama i podneblju i prave vina koja se razlikuju od gomile unificiranih vina na tržištu koja liče jedna na drugo.
Degustaciju je otvorio Alen Bibić uz penušavac Bibich Brut NV. Klasični metod, tri godine odležavanja na kvascima, bez dodatog ekspedicionog likera (Zero Dosage). U finalnoj kupaži su pomešane tri berbe, od kojih dominira berba 2013. Vino poseduje izuzetnu svežinu i pitkost. Na nosu se ističu arome zelene jabuke, citrusa, prepečenog hleba, bademastih nota. Na nepcima je kremasto, prefinjeno, blage tercijarne note. Nedostaje mu malo više tela koje bi pojačalo impresiju ozbiljnosti.
Debit 2018 Bibich – pretpremijerno predstavljanje vina, vino flaširano pre par dana radi predstavljanja na BeoWine salonu vina. Vinograd stariji od 40 godina, prirodni kvasci, kontrolisana fermentacija, nekoliko meseci na talogu u inoks sudovima. Vino koje mi je ostavilo jako lep utisak. Na nosu, aromatično, bogato, slojevito, precizno. U ustima prijatna impresija, puno telo, arome žutog voća, mandarine, citrusa, u kombinaciji sa mineralnom, slanom završnicom. Živahne kiseline koje prkose uobičajenoj percepciji o dalmatinskim belim vinima.
R5 2016 Bibich – (sortni sastav: 20% debit, 20% pošip, 20% maraština, 20% pino griđo, 20% šardone) Nakon berbe, sve sorte su vinifikovane zasebno, pri čemu su autohtone sorte macerirane 7-14 dana. Potom je vino odležalo godinu dana u sudovima od francuskog hrasta. Nakon toga, sledi sljubljivanje svih pet sorti u velikim bačvama od slavonskog hrasta. Na nosu, kompleksno, zrelo, oksidativnog stila, arome zrelog žutog voća, dunja, žuta jabuka, medene note propolisa, polena, zelenog čaja, vanile. U ustima slojevito, sočno, uljasto, intenzivno. U završnici fina mineralnost i bademaste note.
R6 2016 Bibich (sortni sastav: plavina, babić, lasin) Grožđe iz starih vinograda, “vineyard blend” po 1/3 od svake sorte. Filozofija ove kupaže je da plavina da vinu kiseline, babić telo a lasin nežnost i eleganciju. Vino tradicionalnog stila Dalmacije oplemenjeno svežinom. Na nosu se ističu arome zrelog crnog voća, drvo, svež duvan, mediteransko bilje, začinske note, malo breta. I kod ovog vina se u ustima izdvaja fina mineralnost, perzistentne kiseline koje vinu daju svežinu i kičmu. Tanini zreli, postojani.
Babić 2016 Bibich – Grožđe iz vinograda iznad Šibenika, u kooperaciji (vlasništvo porodice Plenković). Alkohol 15%, ali sjajno integrisan. Vino koje odiše toplinom i suncem, no ipak bih ga više okarakterisao kao vino internacionalnog stila nego rustikalno. Tanini zreli, oblažu nepca. Arome višnje, crne čokolade, crnog šumskog voća.Dopada mi se što vibrantne kiseline grade skladnu celinu sa visokim alkoholom, zrelim taninima, pa uz snagu i puno telo vino i dalje ostaje pitko i slasno. Ne zamara.
Bas de Bas 2015 Bibich – (sortni sastav: 90% širaz, 10% merlo i malo plavine) Bas de Bas (ili u prevodu “Ispod poda”) je naziv vinograda koji je nekad bio u vlasništvu katoličke crkve, a predstavlja jednu od najboljih vinogradarskih poteza u okolini. Vino je odležavalo dve godine u novim sudovima od francuskog hrasta. Na nosu kompleksno, toplo, džem od borovnice, šljiva, koža, beli biber, menta. U ustima, voćno sa tragovima kožnih nota, svežeg duvana, gljiva. Tanini zreli. Vino sa potencijalom za čuvanje.
Ambra NV Bibich – prošek od prosušenog grožđa debit i maraštine koje se suši ispod krova do februara. Otprilike za proizvodnju jednog barika ambre su potrebne tri tone grožđa. Koncentrisano, slasno, i na nosu i na nepcima dominira intenzivna aroma suvog grožđa, uz note rogača, medonosnog bilja, karamela, suvih smokvi. Duga, slasna završnica.
(25.02.2019.)
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016