Na Balkanu uvek imamo problem očuvanja kontinuiteta u svim oblastima života, pa je tako i sa vinarstvom. Izgleda da jedino uspevamo kroz istoriju da negujemo kontinuitet događaja koji pomažu da se očuva identitet čitave regije kao "bure baruta" mada bi nam mnogo više priličio identitet "bačve vina". Ove godine, navršava se
veliki jubilej vinarije Tikveš iz Makedonije:
130 godina postojanja i čuvanja vinske tradicije Makedonije.
1885. godine, Otomanska imperija na Balkanu gubi snagu, a u svim delovima carstva se javljaju nagoveštaji velikih promena. Daleko u unutrašnjosti Balkanskog poluostrva, u tikveškom vinogorju, Pano Velkov, lokalni zemljoposednik započinje proizvodnju vina sa godišnjim kapacitetom od 10.000 litara.
1912. godine, Panov sin Aleksandar nasleđuje vinograde i vinariju svog oca. U to vreme se proširuje saradnja vinarije sa drugim privrednicima u regionu, među kojima su bili i vlasnici Metaxe.
1914. godina je donela na Balkan ratove, nedaće... i filokseru u Makedoniji... Nastupaju teška vremena za porodicu Velkov.
Nakon Prvog svetskog rata, vinarija Tikveš ulaže napore da se vrati na zacrtani put i da neutrališe tragove rata i filoksere. Do 1938. godine, vinarija je uspela da obnovi proizvodnju i svoja vina plasira na tržišta Makedonije, Srbije, Albanije, severne Grčke, Turske i Egipta.
Drugi svetski rat je opet značio period stagnacije kada je vino moralo da sačeka da se zakopaju ratne sekire, pa da vojnici skinu uniforme i vrate se svom svakodnevnom životu i radu u vinogradima.
1946. godine, usledila je nacionalizacija čime su komunističke vlasti pretvorile Tikveš u državno preduzeće. Sinovi vlasnika vinarije, Pano i Stefan, ostaju da rade u sada državnoj vinariji.
1968. godine, Tikvešu se pripojilo nekoliko manjih poljoprivrednih zadruga i tako je nastao Agrokombinat Tikveš, gigant u vinskoj industriji Balkana.
1973.godine, u Tikvešu je nastalo vino koje je doprinelo prepoznatljivosti vinarije na prostorima čitave bivše Jugoslavije:
T'ga za jug, u čast Struških večeri poezije.
2003. godine, vinariju preuzima investiciona grupa M6. Zatekli su se u vinariji koja 80% svoje proizvodnje zasniva na entry level vinima (Tikveš classic), sa samo 10% ukupne proizvodnje vina od sopstvenog grožđa, a sa mrežom od 2.000 kooperanata. Jasno je da to nisu najbolje osnove za vinariju na Balkanu u kom u tom trenutku male porodične vinarije doživljavaju svoju renesansu, postaju sve brojnije i prave sve bolja vina. Zato se kreće u ofanzivnu modernizaciju opreme, osavremenjivanje proizvodnje, primenu modernih tehnologija u vinogradu i u podrumu. Kreirana je butik vinarija Lepovo, kako bi se vrhunska vina iz Premium segmenta i imenom odvojila od asocijacije na Tikvešova vina za najpliće džepove, angažovan je i konsultant iz Francuske svetskog renomea, a sve u cilju da se podigne ugled vinarije i pokažu dometi u segmentu premium vina. Kao rezultat, vina iz vinarije Tikveš postaju redovni učesnici na svim važnijim vinskim takmičenjima širom sveta odakle sa sobom donose prestižne nagrade što je ovenčano i time što je po prvi put neko makedonsko vino dobilo od Roberta Parkera 94 poena (Bela voda crveno 2010- Tikveš). Danas Tikveš godišnje proizvede oko 12 miliona litara vina.
2015. godine, Tikveš je formirao i prvi digitalni muzej posvećen proizvodnji vina u Makedoniji sa željom da na jednom mestu prikupi fotografije i dokumente koji će nam pokazati istorijski razvoj makedonskog vinarstva i Tikveša ( adresa:
www.tikvesmuzej.mk )
2015. godina je vreme da se podvuče crta, utvrdi put kojim se krenulo i naprave planovi za budućnost. Da bi se proslavio taj istorijski jubilej i nagovestili budući uspesi, vinarija Tikveš je u Beogradu priredila svečanu proslavu 130. rođendana u hotelu Radisson Blue. Uz muziku Vlatka Stefanovskog i benda Vasila Hadžimanova, menadžment vinarije Tikveš je najavio ambiciozne planove u regionu bivše Jugoslavije, na kom se plasiraju 2/3 čitave proizvodnje. A šarenolika publika u rangu od somelijera, vinskih novinara i trgovaca i distributera pa do aktuelnih zvezda reality show-a, starleta, pevaljki je u dobrom raspoloženju proslavila tih prvih 130 godina sa vinima iz vinarije Tikveš. Dakle, nakon 130 godina, Tikveš ostaje na putu koji se najlakše može opisati: i kvantitet i kvalitet. Pa sami odaberite!
NAZAD NA KATEGORIJU