Aktuelno
Aktuelno / 04/07/2020 / 3250
Tokom boravka u Istri i obilaska lokalnih vinarija početkom marta, imao sam priliku da probam više od 30 uzoraka istarske malvazije. Definitivno, istarska malvazija je već prevazišla reputaciju laganog osvežavajućeg vina za letnje sparine jer su istarski vinari ogromnu energiju i iskustvo uložili u istraživanje na polju kreiranja kompleksnijih vina odležalih u drvenim sudovima, a potom i maceriranih malvazija. Naravno, bazična sveža malvazija ostaje "cash cow" istarskim vinarima i prilika da ogromne količine malvazije prodaju žednim turistima tokom letnje sezone. Ali, sve više je i odležalih malvazija za zahtevnije ljubitelje vina.
Upravo u tu stilsku raznolikost malvazije smo se uverili tokom degustacije u organizaciji Vinarta. Ovom prilikom sam izdvojio vina koja su na mene ostavila utisak. Pritom, moram da istaknem da mi je apsolutni favorit bilo vino Malvazija Anno Domini 2017 vinarije Benvenuti. No, ovo su sve vina koja bih svakako voleo da imam u svom vinskom podrumu.
Malvazija 2018 - Damjanić - Ivan Damjanić bi se lako mogao svrstati u kategoriju vinskih "picajzli", onaj soj ljudi koji ne dozvoljava da bilo šta promakne, posvećen u potpunosti i najsitnijem detalju u čitavom procesu od vinograda do boce. Taj perfekcionizam se jasno vidi u celom portfoliju njegovih vina.
Malvazija koja ne odiše toliko svojom lepršavošću i svežinom, već na skladan način objedinjava u sebi aromatsku kompleksnost, punoću i prijatne kiseline. Na nosu kompleksna, grejpfrut, citrusi, belo cveće, breskva, čaj lipe. U ustima, arome žutog cveća, kajsije, breskve, trag smokve, ananas. Srednje ka punom telu, zaokružena, zrela, postojana impresija, slan trag u završnici.
Malvazija 2018 - Fakin - Klasična ekspresija malvazije. Baš onako kako zamišljam da malvazija treba da izgleda. Obilje svežine, živahne kiseline, razigrana aromatika. Mineralnost.
Montiron 2018 - Medea - U početku me je ovo vino zadivilo koncentracijom i punoćom, no ubrzo su iz čaše počele navirati i osvežavajuće note citrusa i crvenog grejpfruta, uz bogat voćni karakter kruške, breskve, kore pomorandže, te cveta bagrema i sveže pokošene trave, naznake vanile.
Malvazija Anno Domini 2017 - Benvenuti - Zaista posebno vino. Vino Anno Domini se radi samo u najboljim godinama i od grožđa iz vinograda posađenih 1946. i 1962. godine. Maceracija u trajanju od 15 dana. Fermentacija i odležavanje na talogu u velikim drvenim sudovima 12 meseci. Razvijeno, bogato, odležalo vino, a istovremeno očuvana elegantnost. Bogata voćna impresija: zrelo žuto voće, kruška, kajsija, breskva, medni trag, žuto cveće, kora pomorandže. Na nepcima, uljasto, slojevito, puno telo. U završnici se pojačava postojan mineralni trag.
Malvazija Black Label 2017 - Meneghetti - Atraktivno, kompleksno vino. Na nosu, kombinacija voćnih i cvetnih aroma, dinja, kajsija, mandarina, bagremov cvet, puteraste note i hrast. Izbalansirana impresija na nepcima. Kremasto, zaokruženo u ustima, puno telo. Mineralna završnica.
Gran Malvazija 2017 - Coronica - Vino u usponu koje tek treba da dostigne svoj pun potencijal. Na nosu, delikatna herbalno-začinska impresija, belo cveće, citrusi, breskva, ananas, badem. Vibrantne kiseline u skladu sa finom mineralnošću. Voćnost u potpunosti svedena, pa struktura vina još više dolazi do izražaja.
Grimalda 2017 - Matošević - (sortni sastav: malvazija, šardone, sovinjon blan) Slojevito, kompleksno vino. Aromatika na nosu najviše donosi karakter šardonea i u završnici malo herbaln-začinskih tonova. U ustima, srednje ka punom telu, skladne kiseline, fina mineralnost. Dunja, žuta jabuka, kruška, bosiljak, pokošena trava. Duga, postojana završnica.
Nevina 2016 - Saints Hills - (sortni sastav: malvazija, šardone) Bogata, puna, kremasta, moćna impresija. Intenzivne arome na nosu: breskva, ananas, tropsko voće, citrusi, badem, beli biber. Lagana mineralnost.
Malvazijica 2017 - Roxanich - Maceracija 15-17 sati, neselekcionisani kvasci, sazrevanje godinu i po dana u inoksu. Zlatno žuta boja, diskretna aromatika. Kod ovog vina mi se najviše dopada impresija na nepcima. Mekana tekstura, punoća i bogatstvo ukusa. I dalje se tu prepoznaje malvazija, no punije, intenzivnije, zrelije. Kruška, žuta jabuka, mango, citrusi, medna nota.
Malvazija Selekcija 2017 - Kozlović - U Beogradu je Kozlović izgradio svoju reputaciju tako da pri pominjanju malvazije, potrošačima prvo pada na pamet vino Đanfranka Kozlovića. Malvazija Selekcija je nadograđena ekspresija njegove bazične malvazije, s razlikom što je urađena od grožđa sa odabranih položaja u vinogradu i sa godinu dana više staža pre izlaska na tržište. Vino koje bih rado pio svaki dan. Jasno prepoznatljiva Kozlovićeva preciznost udružena sa sortnom prepoznatljivošću, punoća ukusa i slojevitost, mineralnost i slana završnica. Breskve, citrusi, začinski tonovi...
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016