Aktuelno
Aktuelno / 06/23/2017 / 2299
Vinarija Maurer poseduje 15 hektara vinograda u dva vinogradarska rejona Srbije. Od toga se 60% vinograda prostire na Fruškoj gori, teritoriji sremskog rejona, dok se drugih 40% nalazi u rejonu Subotica. Oskara često pominjemo zbog njegovog vinograda kadarke koji ujedno predstavlja najstariji vinograd kadarke na svetu (iz 1880. godine).
Kevedinka 2016 – Vinogradi iz kojih potiče grožđe za ovo vino su stari 92 godine. Prinos od 500g po čokotu. U vinogradu se ne koristi mašinska obrada – jedino se kombinuju ljudski rad i konji. Što se tiče zemljišta, na gornjem sloju se nalazi pesak. Na sloju od 30-60cm se prostire krečnjački pojas u koncentraciji od 20%, a ispod njega glina (što pomaže da se kroz slojeve peska sačuva vlaga neophodna za razvoj vinove loze). Nekalemljeni stari vinograd pošto na peskovitoj podlozi nema rizika od filoksere.
Izuzetno karakterno suvo vino. Na nosu se ističu arome belog cveća, zove, žute jabuke, breskve, meda. U ustima dominiraju arome citrusa, grejpfruta, ananasa, žute jabuke. Na neopcima puno, slasno, kremasto. Završnica duga, sočna sa naglašenim notama kruške. Žive kiseline daju vinu svežinu.
Furmint 2016 – Vinograd furminta je posađen 2010. godine na Fruškoj gori, u blizini granice Srbije i Hrvatske. Na nosu koncentrovano, moćno, naglašeno voćno sa funky tragovima. U ustima puno telo, upečatljivo vino. Eksplozija aroma u ustima, počev od žute jabuke, kajsije, citrusa, grejpfruta, limuna do aroma belog cveća.
Medenac Beli 2016 – Vinograd star 9 godina se nalazi u blizini Sremskih Karlovaca. Sorta medenac beli (Mézes Fehér ) rano sazreva, u avgustu, no berba grožđa je bila u oktobru. 20% grožđa sa botritisom. To se oseti i u vinu. Impresija u ustima je kao da pijete suvi samorodni, bez karakterističnih šeri aroma. U ustima se izdvaja aroma čaja od lipe, herbalni tonovi,pokošeno seno, sušeno voće, orah, gorki badem u završnici. Jako kompleksno i neobično vino.
Fodor Rizling 2015 (italijanski rizling) – Potez Fodor se nalazi u ataru Bačkih vinograda. Vinograd je u miraz donela Oskarova prababa, goblet odnosno peharasti uzgojni oblik vinove loze, starosti oko 50 godina. Prinos grožđa na čokotu 300g. U čaši, vino zlatno žute boje. Odležavanje na pokožici 16 dana . Vino (čitava berba) sazreva u bačvi od 735 litara. To bure je staro 66 godina (nasleđeno od Oskarovog pradede). Berba 2015. godine je počela 3. novembra. ¼ grožđa je bio suvarak, lepo razvijen botritis. Za ovaj vinograd je uobičajeno da berba bude u novembru. I vino koje pokazuje koliko je italijanski rizling odnosno grašac veličanstvena sorta koja i te kako može da nam pruži izuzetna vina.
Bakator Orange 2015 – Vinograd bakatora se nalazi na Fruškoj gori. Oskar Maurer je jedini vinar u Srbiji koji proizvodi vino od ove sorte. Maceracija 10 dana. U čaši, vino zlatno žute boje. Na nosu zrelo, arome propolisa, čaja od lipe, žute kruške, žute jabuke, bosiljka. U ustima puno telo, dopunjeno jasnim taninskim otiskom. Kiseline odlične, daju vinu živost a zajedno sa taninima garantuju dugovečnost ovom vinu. U završnici ostaje prefinjen trag dunje.
Sremska Zelenika 2015 – Vinograd sremske zelenike se nalazi na Fruškoj gori, potez Velika Kristuševina. Ova sorta je dobila ime po tome što čak i kad je zrela, grozd zadržava zelenu boju i ne prelazi u nijanse žute. Sremska zelenika i kadarka su u 19. veku bile najzastupljenije sorte vinove loze na Fruškoj gori. Oskar Maurer smatra da je sremska zelenika jedna od najkvalitetnijih sorti vinove loze jer poseduje potencijal za proizvodnju različitih stilova vina. Malo kasnija berba (sredinom/krajem septembra), 8 dana odležavanja na pokožici, 50 mg/l sumpora (za organsku proizvodnju maksimalna dozvoljena količina je 120 mg/l). Svetlozlatne boje u čaši, elegantno vino. Na nosu se ističu arome žute jabuke, zelene jabuke. U ustima ekstraktivno, dunja, žuta jabuka, breskva. Upečatljiva duga završnica.
Tamjanika 2015 – Vinograd tamjanike se nalazi na potezu Remetica u blizini Sremskih Karlovaca. Prinos grožđa po čokotu 300g. Ako ste ljubitelj tradicionalnog stila tamjanike (župska, suva), ovo je prilika da probate sasvim drugačiju ekspresiju tamjanike. Vino rađeno u skladu sa principima organske proizvodnje, bez upotrebe insekticida i veštačkih đubriva, bez upotrebe bentonita i vinobrana. Iako je ovakva tamjanika dobila na ekstraktivnosti i punoći tela kakve se ne mogu naći kod konvencionalno rađene tamjanike, ipak mi je ovo vino ostavilo najslabiju impresiju. Na nosu se mogu osetiti tragovi nečistih aroma, a kao potrošač bih se plašio kako će se ovo vino dalje razvijati s obzirom na puritanski pristup u proizvodnji. No, prirodna vina i jesu živ organizam koji se neprekidno razvija i evoluira. Ponekad na bolje, a ponekad na gore.
Rajnski Rizling 2015 – Grožđe za ovo vino dolazi sa poteza Karaš na Fruškoj gori. Potezi Karaš i Matej su od davnina poznati kao izuzetne lokacije za vinovu lozu na Fruškoj gori. Trenutno jedino vinarija Maurer i vinarija Dulka poseduju vinograde na potezu Karaš. Maceracija 10 dana. Zlatnožute boje, vino vrlo karakterno, na nosu se izdvajaju note čaja od lipe, bosiljka, nane, kruške, dunje. Arome na nosu neprekidno evoluiraju te doprinose uzbudljivosti ovog vina. U ustima, vino daje sočnost, prijatne kiseline podstiču lučenje pljuvačke. Ovo vino još uvek nije u boci, ići će na tržište tek za otprilike godinu dana.
Maurer Corvina bela 2013 – (sortni sastav: sremska zelenika, bakator, rajnski rizling, medenac, tamjanika) Vino sa velikim potencijalom za odležavanje. Naglašene kiseline mu garantuju dugovečnost. Perzistentna, intenzivna impresija u ustima puna svežeg voća, citrusa, zelene jabuke, pomorandže. Nos elegantan, mekan sa preovlađujućim notama belog cveća, propolisa, meda, breskve, žute jabuke i naznake hemijskih nota.
Vino Regnum 2010 – (sortni sastav: rajnski rizling, italijanski rizling, furmint, traminac) Vino Regnum se pominje još u vreme Sibinjanin Janka ( Janoša Hunjadija). Nekada se proizvodilo od furminta sa Fruške gore. Oskar Maurer je tokom vremena pronašao svoj idealni odnos sorti koje čine ovu kupažu. Vino je sazrevalo 6,5 godina u bačvi. Raskošna, mekana impresija. Bogat aromatski profil: pored bademastih i orašastih tonova, još uvek dosta voćnih aroma dunje, zrele kruške, žutih jabuka. Vino sa patinom koju daje odležavanje u korišćenoj bačvi.
Cabernet Sauvignon & Merlot 2013 – Na nosu arome crvenog šumskog voća, zrele maline, šumskog tla sa notama koje potiču od odležavanja u drvetu. U ustima pored nota višnje, crvene ribizle, kupine aromatski profil čini i nota sušenog paradajza i masline. Tanini zreli, duga uzbudljiva završnica.
Cabernet Sauvignon 2015 – Grožđe iz vinograda na potezu Karaš na Fruškoj gori. Taj vinograd je Oskar prodao, ali sada radi vino iz njega u kooperaciji. Ove godine je već dogovorio da će svo proizvedeno vino od grožđa iz tog vinograda ići u izvoz za Švedsku. To je svojevrsno Maurerovo ogledno dobro. Sa vinograda površine 1 hektar dobije 670 litara vina. Vinograd se uopšte ne prska, potpuno organska proizvodnja, bez upotrebe bakra, sumpora. Vino se pravi bez filtriranja, bentonita, nivo sulfita 40 mg/l. Vino je napravljeno od internacionalne sorte vinove loze kaberne sovinjon međutim 80% grožđa je bilo zahvaćeno botritisom. To se vidi i po boji vina. S obzirom da botritis pojede pokožicu, boja vina izgleda kao da je vino staro 7-8 godina. Svakako ćete se iznenaditi ovakvom ekspresijom kaberne sovinjona. Arome brusnice, trule višnje, sušenog paradajza, srednje telo. Visoki alkoholi narušavaju balans. Dok probam ovo vino, u glavi mi odjekuju reči Oskara Maurera da ne želi da učestvuje u klišeu kako treba da izgleda kaberne sovinjon. Jednostavno, svaka godina je drugačija i priča za sebe i svake godine on pravi novo vino koje se razlikuje od onog iz prethodne berbe.
Prirodna vina predstavljaju celinu koja odslikava podneblje, sortu, berbu i ljudsku ruku koja pravi vino (vinogradara i vinara) i kod koje se ne rade nikakve mehaničke ili hemijske intervencije da bi se ti faktori izmenili, modifikovali ili poništili. Vina koja pravi Oskar Maurer su prešla dug put. Stekla su svoju afirmaciju prvo izvan granica Srbije, a tek onda započela svoj put afirmacije u Srbiji. A dolazi trenutak kada se mladi vinari Srbije sve više okreću prirodnim vinima. U tom pogledu, Fruška gora svakako prednjači, pa se takva vina ne mogu zanemariti ako pričamo o sadašnjosti i budućnosti Fruške gore i Srbije.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD?
PROČITAJ VIŠE
MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE?
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016